De ti beste påskekrimmene i år

Nils Nordberg fyller 70 år i dag. Han er den store inspiratoren for krimlitteraturen her til lands og har i en årrekke trukket fram både det kjente og kjære og det helt nye for oss kriminteresserte. Så i hans ånd vil jeg tipse om det jeg syns er årets ti beste krimbøker.

Tekst: Knut Gørvell

1. EN VELLYKKET BLANDING AV LÄCKBERG OG MARKLUND

Ninni Schulman: Jenta med snø i håret

En bygd i Värmland blir rystet etter at en av bygdas jenter forsvinner. Journalisten Magdalenda begynner sine egne undersøkelser, og innser rask at den lille småbyen gjemmer på dystre hemmeligheter. Svenske kritikere har rett i at dette er en vellykket blanding av Camilla Läckberg og Liza Marklund.

 

2. DEN NYE KRIMKONGEN

Chris Tvedt: Av jord er du kommet

I en massegrav i Oslo ligger et lik som ikke hører til der. I Bergen har Kriposetterforsker Edvard Matre hendene fulle med jakten på en mulig seriemorder. Det siste han trenger er avsporinger – som for eksempel det faktum at kvinnen i massegraven synes å være hans egen mor. Chris Tvedt fikk Rivertonprisen i fjor, og årets bok er enda et hakk bedre.

 

3. ÅRETS RIVERTONPRISVINNER

Torkil Damhaug: Ildmannen

Ildmannen er akkurat kåret til fjorårets beste krimroman. Torkil Damhaug er i en egen liga med sine psykologiske krim. I Ildmannen utforsker han «ondskapens arnested» og beskriver en et brennende og farlig forhold mellom en mor og hennes sønner.

 

 

4. ARVTAGERNE ETTER STIEG LARSSON

Lars Kepler: Ildvitnet

Om Hypnotisøren var spennende og annerledes, slår «Kepler-ekteparet» til med en enda mer overraskende vri når de lar et spiritistisk medium få en av hovedrollene i oppklaringen av et drap på et behandlingshjem for destruktive jenter. Mer spennende enn dette får du ikke påskekrimmen!

 

5. KNALLDEBUT MED JAVAR JAFRI FRA TV-SERIEN TAXI

Ulrik Imtiaz Rolfsen: Gass

Jubelen etter tv-serien Taxi hadde knapt lagt seg før Ulrik Imtiaz Rolfsen lot Javar Jafri komme tilbake i bokform. Selv om Rolfsen er langt mer erfaren som filmregissør, er hans krimdebut preget av det samme høye nivået på spenning og aktualitet som i filmene hans. Jeg er sikker på at vi er mange som vil følge Jafri i forskjellige formater i flere år fremover.

 

6. POLITIKRIM FRA VIRKELIGHETEN

Sigbjørn Mostue og Jonny Brenna: Operasjon Helena

Hva skjer hvis en prisbelønnet fantasyforfatter innleder et samarbeid med en tidligere superspaner? Jo, da får du en fantastisk krimdebut med en handling som ligger tett opp til virkeligheten. Her er det snakk om en brutalt ærlig og tankevekkende historie om en spaner i Oslo.

 

7. DITT SIKRESTE KORT I PÅSKEFERIEN

Karin Fossum m.fl. Årets påskekrim

Dette er en samling med 13 kriminalnoveller av Nordens beste krimforfattere. Her får du nyskrevne noveller av Karin Fossum, Knut Nærum, Jens Lapidus og John Ajvide Lindqvist, og ikke minst Hans Olav Lahlums aller første krimnovelle med K2. I tillegg inneholder samlingen tidligere publiserte historier fra Chris Tvedt, Tom Egeland, Gunnar Staalesen, Gert Nygårdshaug, Kjell Ola Dahl, Torkil Damhaug, Tor Edvin Dahl og Fredrik Skagen.

 

8. HARDKOKT FRA FORFATTEREN BAK «THE WIRE»

George Pelecanos: Andelen

Pelecanos har en enorm fanskare over hele verden, blant annet har mange forfattere ham som favoritt. Lee Child, som akkurat var her under Krimfestivalen, sier om denne siste boka: «Dette er ikke bare anbefalt lesning, det er helt nødvendig lesning.» Og jeg kan fullt ut tilslutte meg det!

 

9. DEN ENGELSKE LANDSBYKRIMMENS REDNING

Belinda Bauer: Mørke dager

Belinda Bauer brakdebuterte i fjor med Blacklands, og årets roman har fått like strålende mottakelse. Mørke dager har alt det en engelsk landsbykrim skal ha, samt en så overraskende og elegant løsning at det bare er å gi seg over til den «nye Minette Walters».

 

 

10. DE FØRSTE OG BESTE KRIMFORFATTERNE I VERDEN

Hans Olav Lahlum: Lahlums utvalgte – noveller fra krimlitteraturens pionerer

Lahlum har fått gjøre det dagens bursdagsbarn, Nils Nordberg, har gjort før ham, nemlig lage sitt eget utvalgt av det beste fra klassikerne i krimlitteraturen. Denne serien har fått navnet Lahlums utvalgte. Dette første bindet er en samling noveller fra pionerer som Edgar Allan Poe, Robert Louis Stevenson og Sir Arthur Conan Doyle – og et must for alle krimfans.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *