Min krimfavoritt

Hvilke krimbøker leser krimforfattere? Vi har spurt en rekke av de ledende krimforfatterne om hvilken som er deres favoritt av kriminalromanene.

Lee Child anbefaler:
Kenneth Orvis – The Damned and the Destroyed

Min yndlingsbok endrer seg hele tiden, men akkurat nå er jeg opptatt av The Damned and the Destroyed av Kenneth Orvis, en kanadisk forfatter. Denne boken kom ut tidlig på 1960-tallet og handler om narkotikahandelen i det urbane Vesten. Den er prossessuell, karakterbasert, menneskelig, informativ, instruktiv – og enormt spennende.

Karin Fossum anbefaler:
Johan Theorin – Skumringstimen

Skumringstimen er en stemningsfull, spennende og velskrevet roman om en liten gutts forsvinning. Intrigen er sammensatt og avansert, og dessuten troverdig. Gode personportretter og utmerkede miljøskildringer. En meget leseverdig og flott opplevelse av en betydelig forfatter!

Eystein Hanssen anbefaler:
Desmond Bagley – Flukt i blinde

Eksspionen Alan Stewart får en enkel oppgave: Å levere en pakke til noen på Island. «You’ll just be a messenger boy,» sier MI6. Før historien er omme, jages han over Island av KGB, CIA – til og med MI6. Karakterene er skarpt tegnet, overraskelsene mange og slutten har et fabelaktig plot twist.

Jens Lapidus anbefaler:
Dennis Lehane

Dennis Lehane skriver hardt og avskallet på en naturtro måte. Språket lyser råskarpt og karakterenes skjebne griper meg steinhardt. Han fanger samtidens moralske spørsmål i full spennvidde som framfor alt nekter å forlate leseren etter siste side. Uten tvil en av verdens fremste krimforfattere.

Lars Kepler anbefaler:
Stieg Larsson

Vi leser mye krim, og må vel si at vi ble veldig inspirert av Stieg Larsson. Han innførte et thriller-element og et tempo i svensk krim, som løftet den delen av vår litteratur opp på et nytt plan.

Monica Kristensen anbefaler: Scott Turow – Antatt uskyldig
Jeg anbefaler alle krimbøkene skrevet av amerikaneren Scott Turow, spesielt hans debutbok fra 1987, Antatt uskyldig. Gode miljøskildringer, levende personbeskrivelser, et knallgodt plott og overraskende slutt. Jeg kjøpte boken på vei til forskningskongress i Anchorage, Alaska. Kunne ikke legge den fra meg før jeg hadde fått vite hvem morderen var.

Tom Egeland anbefaler:
Umberto Eco – Rosens navn
En lærd fransiskaner og hans elev, fortelleren, kommer i 1327 til et italiensk kloster, der munkene myrdes en etter en. Hvilke grusomme gåter skjuler klosteret og den mystiske labyrinten av et bibliotek? En storslagen historisk-intellektuell krim, full av festlige fotnoter, klokhet og kunnskap.

Knut Nærum anbefaler:
G.K. Chesterton – The Innocence of Father Brown
Dette er den første og beste av fem samlinger noveller om den lavmælte katolske presten som nettopp på grunn av sin tro klarer å forklare det tilsynelatende overnaturlige. Lyriske og groteske gåter om halshuggede lik og usynlige mordere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *