Lee Child: De onde får sin straff

James Grant (f. 1954), med forfatternavnet Lee Child, var i 18 år ansatt i det engelske TV-selskapet Granada Television. Da selskapet fikk nye eiere, sparket de Lee Child fordi han var en «brysom» klubbformann. Harmdirrende bestemte han seg for å bli sin egen sjef, og begynte å skrive. Han hadde ingen PC, og satt i et år hjemme ved spisestuebordet og skrev for hånd.  Resultatet ble romanen Syndebukk (Killing Floor), som ble en enorm suksess, og resten er historie. Ett skudd, med Tom Cruise i hovedrollen som Jack Reacher, går på kino nå.

Tekst: Ann-Louis Nerem

Lee ChildHvorfor valgte du thrillersjangeren?
– Jeg ville skrive thrillere fordi jeg selv elsker thrillere. Siden min far var krigsveteran, ville jeg at hovedpersonen skulle være i militæret – men at han også hadde fått sparken, slik jeg selv hadde.

Leser du mye?
– Som barn og ungdom leste jeg ustanselig, og jeg leser fortsatt 4–6 bøker i uken. Jeg tror at den beste måten å forstå vår nære historie på, er ved å lese fiction, ikke faktabøker.

Hvem er Jack Reacher?
– Han er en rotløs vandrer som beveger seg planløst fra sted til sted, og som mer eller mindre uskyldig havnet i trøbbel. Han er den edle ridder, den mystiske fremmede. Romanene om Jack Reacher handler først og fremst om rettferdighet. Folk flest syns at det er for lite av den slags i verden. Det er fortrøstningsfullt å lese en roman der det skjer grusomme ting, men der rettferdigheten seirer til slutt.

Hvorfor har du lagt handlingen til USA?
– Fordi Jack er en vandrer. I USA finner man fortsatt ødemark og villmark. Jack kan vandre i dagevis uten å se et menneske.

Ett skuddHva vet du om slutten når du begynner på en ny bok?
– Ingenting, ellers er det ikke noe morsomt å skrive. Jeg planlegger ikke noe, derfor er handlingen stadig frisk og levende for meg. Selv på side 100 aner jeg ikke hvordan slutten kan bli, så når leserne sier at de «avslørte» plotet på for eksempel side 83, må jeg trekke på smilebåndet.

Hvordan holder du styr på handlingen i de foregående bøkene?
– Jeg har ikke noe kartotek; jeg regner med å huske det meste, men av og til glemmer jeg noe. Da er leserne raske med å minne meg på det.

Må bøkene leses i sammenheng?
– Nei. Selv om Reacher gradvis utvikler seg som person, kan man begynne med en hvilken som helst bok. Alle bøkene har enkeltstående handling. Men pass opp; man kan bli avhengig

Hvor mye av deg er det i Jack Reacher?
– Det er uunngåelig at stoffet til en viss grad er selvbiografisk. Jack og jeg har for eksempel samme fødselsdato. Reacher er meg i mine drømmer.

Hva er det viktigste med bøkene dine?
– At det er en god historie, og at den er vel fortalt. Jeg baserer alt det jeg skriver på det jeg selv liker å lese. Jeg vil at historien skal gi oss det vi søker i livet –rettferdighet, ridderlighet, at de onde får sin straff, og at historien får en skikkelig avslutning. Forfattere skriver ofte sine egne ønsker og drømmer inn i bøkene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *