Krimkameratene Mostue og Brenna

Mangt kan oppstå når to machomenn setter seg på toget til Sandefjord. Et forrykende plott, for eksempel.

Tekst: Sigmund Sørensen

Handlingen i Operasjon Føniks foregår i kjølvannet av terroraksjonen 22. juli. Hvordan har denne påvirket hovedpersonene, Mostue?
– Boka starter høsten etter, og Oslopolitiet er selvsagt rystet; ledelsen virker handlingslammet og engstelige for granskingsrapporten som er under oppseiling. Gjengkriminaliteten i byen øker, og når Axel og Tobben varsler om at et stort ransmiljø kanskje er i ferd med å bygge seg opp, får de liten eller ingen oppbacking fra høyere hold. En av personene vi møter jobber i Delta, og han og kollegene er selvsagt preget av sommerens hendelser. Jeg tror nok mange i politiet mener mye om den fatale dagen, og bærer på både skyldfølelse og sinne over at det gikk som det gjorde. Det er imidlertid viktig å understreke at dette ikke er en roman om disse forferdelige hendelsene, men man kan ikke skrive realistisk om Oslopolitiet på denne tiden uten å nevne det som skjedde. Boken beskriver et ransmiljø som bygges opp.

Mostue_Brenna

  

Har dere hatt Nokas-saken i bakhodet?
– Ja og nei. Det slo oss da vi klekket ut plottet at enkelte fra Nokas-ranet ville begynne å slippe ut fra fengsel i nær fremtid. Og det ga oss inspirasjon, helt klart. Men ingen av skikkelsene i boka har noe med Nokas å gjøre. Johnnys erfaring med denne saken har derimot gitt et spennende grunnlag for å skildre hvordan et ransmiljø kan bygges opp. Det kreves store ressurser for å gjennomføre et stort kupp – ressurser som blir skaffet til veie gjennom annen kriminalitet i forkant. For enkelte av personene i boka skal dette bli helt fatalt – både for dem selv og andre.

9788202409616Operasjon Helena

Tror du Toska og co. er ferdige med ran?
– Det får vi da håpe. Men som vi ønsker å få frem, er det ikke enkelt å komme ut etter endt soning, og å skulle begynne på et helt nytt liv med en såpass tyngende ballast. Hvis valget står mellom NAV og drømmen om kjappe penger, er det lett å ty til
det man kan, nemlig kriminalitet. Og så er man havnet i klisteret igjen.

Du er jo en kjent ungdomsbokforfatter. Var det Johnny som fikk deg på tanken om å skrive krim?
– Nei, jeg hadde faktisk lekt med tanken før vi begynte å snakke om å skrive krim sammen. Det morsomme var at vi var så på nett når det gjaldt hva slags krim vi ville skrive, og hvordan hovedpersonen skulle være. Det er rart med det, men jeg tror begge følte at kjemien stemte og at dette ville fungere, allerede før vi begynte med første bok.

Hvordan foregår samarbeidet rent praktisk?
– I korthet samarbeider vi slik at vi først klekker ut de grove linjene i plottet sammen. Med Operasjon Føniks skjedde det for øvrig på toget ned til Sandefjord, på vei til et foredrag vi skulle holde i en bokhandel om den første boka vår, Operasjon Helena.
Deretter begynner jeg å skrive, med til tider daglig kontakt med Johnny pr. telefon. Da spiller vi ball med hverandre, og diskuterer hva som har skjedd hittil i historien, og det som skal skje videre. Dessuten får jeg uvurderlige innspill til hvordan politiet
jobber og hvordan de kriminelle tenker og handler. Slik vokser historien frem, og underveis må vi kanskje drive research og kontakte andre kilder. Dette er en form for samarbeid som har vist seg å passe oss begge godt.

Hva slags krim foretrekker du selv å lese?
– Som med annen litteratur, liker jeg forfattere som klarer å skrive sanselig, og som suger meg inn i et miljø og en handling med livaktige personer som det nesten gjør vondt å forlate. Dessuten bør de ha noe å fortelle som blir værende i leseren etter at siste side i boka er vendt. Selvsagt bør romanen også være spennende. De siste årene er jeg blitt spesielt fascinert av amerikanske krimforfattere, som James Lee Burke og John Hart. Jeg liker også historiske krimromaner, hvor Rosens navn og Et skilt ved korsveien er forbilledlige i så måte.

Hva slags type er denne helten Axel Th. Munthe?
– Han er en tilsynelatende velfungerende mann med en spennende bakgrunn, både fra politiet, universitetet og som spesialsoldat i Forsvaret. Axel er ingen brautende type, snarere tvert imot. Og selv om han liker handling, er han samtidig både smart og analytisk. Axel er glad i å lage mat, han er litteraturinteressert, liker raske biler, kampsport og jakt og fiske – kort sagt, en ganske så sammensatt og, synes vi, spennende type. Denne gang letter han dessuten litt på sløret rundt sin fortid i  utenlandstjeneste, noe som selvsagt har satt sine spor i ham. Og vi får se hvordan forholdet mellom ham og Noor, som han traff i forrige bok, utvikler seg.

Makkeren Tobben er mer old school?
– Definitivt! Tobben er fremdeles Axels mentor, og kan gjennom sin erfaring fortelle om hvordan både politiet og de kriminelle har forandret seg de siste tiårene. Ifølge ham har ikke mye utviklet seg i riktig retning, verken på gata eller i etaten, for å si
det mildt, noe både Axel og kollegene får høre jevnlig. Tobben mener for eksempel at avdelingen for Spesielle operasjoner, som han og Axel tilhører, er blitt en ren operativ avdeling som i stedet for å være ute på gata og hente informasjon, heller blir
sendt på aksjoner styrt fra oven som en slags Delta-light. Og de nye politirekruttene og den økende vektleggingen av akademia i etaten har han lite til overs for. Tobben lengter tilbake til gamledager – og i denne boka får han kanskje ønsket sitt oppfylt, samtidig som han går på en alvorlig smell privat.

Friluftsliv står sentralt i Axels liv. Er det en interesse du deler med ham?
– Ja, jakt og fiske er nærmest hellige lommer jeg ikke kan være foruten – akkurat som Axel. Her er han for øvrig ganske typisk for mange i politiet. Det er få steder man kobler ut like godt som ute i naturen, og for Axel fungerer både trening og friluftsliv
som en ventil når trykket i ham blir for høyt.

Sigbjørn Mostue (f. 1969) er idéhistoriker, tidligere redaktør og prisbelønnet forfatter. Aktuelle Operasjon Fønix er hans niende utgivelse.

Johnny Brenna er tidligere politispaner, krimpolitisk rådgiver og reporter i TV 2/ALFA. Han er også hovedperson i dokumentarboken Politi & røver av Kjetil S. Østli. Tidligere har han skrevet krimboken Operasjon Helena (2012) i samarbeid med Sigbjørn
Mostue og Håndbok i selvforsvar.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *