Krimforfatternes hellige gral

I dag er en 48 siders utgave av Krimmagasinet vårt bilag i Dagbladet. Vi har et utvidet 100 siders magasin til utdeling under festivalen, og det kan du også lese under her i digital utgave.

Tekst: Festivalsjef Knut Gørvell

Krimmagasinet 2013Aksel Sandemose skrev at «Mord og kjærlighet er det eneste som er verd å skrive om». Både i livet og litteraturen skyldes ofte mord forsmådd kjærlighet. Kriminalromanen er en sjanger med mange faste konvensjoner, og krimforfatterne risikerer å skrive variasjoner over velkjente temaer. Hvis man virkelig skal lykkes, må man finne det Chris Tvedt har kalt «krimforfatternes hellige gral»; det som skiller den ene krimromanen ut fra de andre og gjør den til noe unikt. Stieg Larsson gjorde det, ikke med sin suverene intrige, men med Lisbeth Salander-figuren – en voksen, rocka utgave av Pippi.

I Norden er det et utall forfattere som forsøker å gå i Stieg Larssons fotspor, og hele den internasjonale forlagsverdenen sitter og venter på en mulig ny Larsson, Nesø eller Kepler. Utfordringen for forfatterne er å finne gralen sin. For det er ikke nok å bruke den «nordiske krimformelen» med en blanding av samfunnsskildring, trauste nordiske menneske og grov vold. Jeg tror nøkkelen er å finne det geniale plottet – det som fengsler alle. Kanskje er det bare én i hver forfattergenerasjon som lykkes med å skape akkurat det?

Cappelen Damm og Krimklubben tok initiativet til Krimfestivalen i fjor fordi vi ønsker at du skal kunne være med på å utforske det særegne ved nordisk krim. Dette magasinet er fylt med stoff om Krimfestivalens forfattere og om vårens krimbøker. Vi håper at det vil gi deg lyst til å lese flere krimromaner og ikke minst at du blir fristet til å komme på Krimfestivalen, der kan du møte mange av Nordens, ja, verdens ledende krimforfattere.

Vi har også et fromt håp om at Krimfestivalen kan stimulere til at enda flere forfattere finner den hellige gralen sin.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *