Forfatterne

Jørn Lier Horst blir Festivalforfatter for Krimfestivalen 2017. De første utenlandske krimforfatterne er også klare: Jussi Adler-Olsen, John Hart og Camilla Läckberg. Hver uke fremover vil vi avsløre flere av forfatterne til Krimfestivalen 2017. 

Foto: Jesper Magerøy

JØRN LIER HORST

Jørn Lier Horst (f. 1970) regnes med sine spenningsromaner om politimannen William Wisting som en av Norges fremste krimforfattere. Han har tidligere jobbet som etterforskningsleder i Larvik, og kjenner godt til både miljøet og metodene han skriver om. Han sluttet i politiet i 2013 for å kunne skrive på heltid. Handlingen i bøkene til Jørn Lier Horst er som hentet rett ut av en politimanns hverdag, både når det gjelder rutinene og dramatikken. Jørn Lier Horst er født 1970 i Bamble, og debuterte i 2004 med Nøkkelvitnet.

Lier Horst fikk Bokhandlerprisen for Vinterstengt i 2011. I 2012 mottok han Vestfold fylkes Litteraturpris, samt Rivertonprisen og prisen for beste skandinaviske krim, Glassnøkkelen.

Jørn Lier Horst har også stor suksess med ungdomskrimserien Clue på Kagge forlag, som nå har et totalopplag på over 300 000 eksemplarer, og med barnebokserien om Detektivbyrå nr. 2 (Gyldendal), som er solgt til 17 land, sammen med illustratør Hans Jørgen Sandnes.

Aktuell med:
Når det mørkner, Sjøormgåten og Operasjon spøkelse

Foto: Bjarke Johansen 

JUSSI ADLER-OLSEN

Jussi Adler-Olsen (f. 1950) er kåret av leserne til Danskernes Yndlingsforfatter i 2011, i 2012 og i 2013. Adler-Olsen er tidligere forlagsdirektør og sjefredaktør. Han debuterte med thrilleren Alfabethuset i 1997 (på norsk 2014). Siden har han skrevet flere kritikerroste romaner. Bøkene om Avdeling Q er Danmarks mest leste krimserie, og de er internasjonalt solgt i mer enn 12 millioner eksemplarer. Fasandreperne og Flaskepost fra P ga forfatteren prisen for Årets beste danske spenningsroman, Læsernes Bogpris og Glassnøkkelen 2010. For Journal 64 fikk Adler-Olsen den prestisjefylte prisen De Gyldne Laurbær.

Aktuell med:
Washingtondekretet

Torkil Damhaug. Foto_Foto Agnete Brun

TORKIL DAMHAUG

Torkil Damhaug (f. 1958) debuterte med Flykt, måne i 1996 og har senere gitt ut en rekke romaner. Damhaug studerte medisin i Oslo og har jobbet som lege i Lofoten. Han har senere spesialisert seg innenfor psykiatri, og jobbet ved flere psykiatriske institusjoner. I 2011 vant han Riverton-prisen for Ildmannen.

Aktuell med:
En femte årstid

Tom Egeland. Foto_Raymond Mosken

TOM EGELAND

Tom Egeland (f. 1959) er forfatter, president i Rivertonklubben, styremedlem i Den norske Forfatterforening og bokanmelder i VG. Han debuterte i 1988, har utgitt 17 bøker og skrevet for film og TV. Bøkene hans er oversatt til 24 språk og har solgt 1,5 millioner eksemplarer. Han fikk Rivertonprisen (2009) for Lucifers evangelium.

Aktuell med: 
Djevelmasken

faldbakken_foto-dag-w-grundseth

KNUT FALDBAKKEN

Faldbakken studerte psykologi ved Universitetet i Oslo, men forlot studiene og ble isteden journalist, og senere forfatter. Hans gjennombrudd kom med Sin mors hus i 1969. I perioden 1975-1980 var Faldbakken redaktør av det litterære tidsskriftet Vinduet, og han har senere arbeidet som litteraturkritiker i ulike aviser. Faldbakkens bøker er blitt oversatt til 18 språk, og nærmere 2 millioner er solgt i inn- og utland. Flere av dem er også filmatisert. Knut Faldbakken bor på Hamar.

Eystein Hanssen

EYSTEIN HANSSEN

Eystein Hanssen (f. 1965) deler tiden sin mellom forfatterskap, filmprosjekter og PR-arbeid. Han debuterte skjønnlitterært med De ingen savner (2010), første kriminalroman med politietterforskeren Elli Rathke i hovedrollen. Hanssen har også gitt ut Giftstrøm (2011), Triangel (2012), Åtseldyr (2013) og Brennemerket (2015).

Aktuell med: 
Jaget

Foto: Kim Veillon

JOHN HART

John Hart (født 1965 i North Carolina) har solgt et sekssifret antall bøker i Norge og er den eneste forfatteren som har vunnet den høythengende Edgar-prisen for beste roman to ganger på rad. (Det siste barnet og Ved elven). Hans bøker er oversatt til 30 språk og solgt til over 70 land. Hart gjør spenning til stor litteratur med sin poetiske penn og overbevisende skildringer av dypet i mørke menneskesinn og avsidesliggende samfunn i sørstatene. John Hart bor i Virginia hvor han skriver på fulltid.

Aktuell med:
Syndens forlatelse

Anne Holt. Foto_JO MICHAEL

ANNE HOLT

Anne Holt er forfatter, advokat og tidligere politiker. Hun debuterte med Blind gudinne i 1993. Holt fikk Rivertonprisen i 1994 for Salige er de som tørster og Bokhandlerprisen i 1995 for Demonens død. To av bøkene hennes er filmatisert, Blind gudinne og Salige er de som tørster.

Aktuell med: 
I støv og aske

jaeger_foto_werner_juvik

JØRGEN JÆGER

Jørgen Jæger (f. 1946) er bosatt i Bergen, og er kjent for sine kriminalromaner om lensmannen Ole Vik. Jørgen Jægers endelige gjennombrudd kom i 2012 med kriminalroman Stemmen, hans sjette utgivelse. Han har vært nominert til Bokhandlerprisen to ganger, første gang i 2012 for Stemmen og andre gang i 2015 for Monster.

Aktuell med: 
Fortielsen

Lindell_Foto:Jørn-Grønlund

UNNI LINDELL

Unni Lindell er en av Norges mestselgende forfattere. Kriminalromanene om Cato Isaksen og Marian Dahle er oversatt til en rekke språk og er solgt i nærmere 4 millioner eksemplarer bare i Norge. Jeg vet hvor du bor (2016) er den første romanen der Marian Dahle er hovedperson. Lindell har også skrevet dikt, noveller og bøker for barn og ungdom. Lindell har fått flere høythengende priser for sitt forfatterskap, og bøkene hennes er oversatt til en rekke språk.

Aktuell med: 
Jeg vet hvor du bor

Foto: Bingo Rimér

 CAMILLA LÄCKBERG

Camilla Läckberg (født 1974 i Fjällbacka) er siviløkonom og bosatt i Stockholm. Hun debuterte som kriminalforfatter i 2003 med Isprinsessen, som hun vant Le Grand Prix de Littérature Policière og Le Prix Polar International for. Hun har siden skrevet ni romaner om forfatteren Erica Falck og politimannen Patrik Hedström i idylliske Fjällbacka på den svenske vestkysten. Romanene Predikanten (2005) og Steinhuggeren (2006) ble nominert til Årets bästa svenska deckare. I 2006 ble hun tildelt Folkets litteraturpris. Camilla Läckbergs bøker utgis i 55 land på 37 forskjellige språk. Hun har solgt 1,2 millioner bøker i Norge og 12 millioner på verdensbasis.

Aktuell med:
Løvetemmeren

jan_mehlum_foto_gyldendal

JAN MEHLUM

Sosiolog og krimforfatter Jan Mehlum debuterte i 1996 med den første historien om den litt slitne advokaten Svend Foyn. Totalt har det blitt 14 bøker med Foyn som fortellerstemme og en individuell thriller. Bøkene er oversatt til svensk, nederlandsk og tysk.

Aktuell med: 
To komma åtte sekunder

Hanne Kristin Rohde. Foto_Trond Heggelund_nettcoach.no

HANNE KRISTIN ROHDE

Hanne Kristin Rohde er utdannet jurist og har vært leder av Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt. Nå jobber hun som forfatter og foredragsholder. I 2011 ga hun ut barneboka Kråka som hadde høydeskrekkMørke hjerter var hennes første kriminalroman for voksne, og den var blant de mest solgte norske krimbøkene i 2014. Oppfølgeren, Bare et barn, kom i 2015 og ble også en bestselger. Rohde skriver nå på neste bok i serien med juristen Wilma Lind i hovedrollen. Den skal hete Gudmoren.

Aktuell med: 
Gudmoren

Staalesen-Gunnar_Foto-Helge-Skodvin

GUNNAR STAALESEN

Gunnar Staalesen er født 1947 i Bergen, der han fortsatt bor. Kun 22 år gammel utga Gunnar Staalesen sin første roman, Uskyldstider, i 1969. Forfatterskapet omfatter både romaner, skuespill og barnebøker, men det er først og fremst som krimforfatter Gunnar Staalesens navn er kjent. Bøkene om privatdetektiven Varg Veum er utgitt i 18 land, og flere av bøkene er filmatisert for kino og TV.

Aktuell med: 
Storesøster

chris_tvedt

CHRIS TVEDT

Chris Tvedt (f. 1954) har i mange år jobbet som advokat, men er nå forfatter på heltid. Han har skrevet flere bøker med advokathelten Mikael Brenne som gjennomgangsfigur, og i 2010 fikk han Rivertonprisen for Dødens sirkel. I 2012 utga han Av jord er du kommet, med kriposetterforsker Edvard Matre i hovedrollen. Den tredje boken om Matre, Djevelens barn, kom høsten 2014. I 2016 høstet han strålende kritikker for Den som forvolder en annens død.

Aktuell med: 
Den som forvolder en annens død