Forfattere

Kjente krimforfattere fra både inn- og utland er klare for Krimfestivalen. Blant gjestene finner vi både debutanter, erfarne forfattere og forfattere som skriver i par.

VidarAndersenVIDAR H. ANDERSEN
Vidar H. Andersen har utgitt tre internasjonale fagbøker innen multimedia, samt en feelgood-roman. Andersen har innehatt en rekke lederstillinger innen utvikling av nye media, og er utdannet innen IT, media, økonomi, transport og elektronisk didaktikk. Andersen er gründer av Bookface og det litterære nettstedet Digglitt.
MjarlidgeM.J. ARLIDGE (UK)
M. J. Arlidge har arbeidet med TV i over 15 år. Han begynte sin karriere i BBC og gikk deretter til Ecosse Films hvor han produserte serier for ulike TV-kanaler. De siste fem årene har han drevet et uavhengig dramaproduksjonsselskap hvor han har laget en rekke serier for flere TV-kanaler.
ArildAspoyARILD ASPØY
Arild Aspøy er tidsskriftredaktør og tidligere undersøkende journalist i NRKs Brennpunkt-redaksjon. Gjennom 14 år i NRK laget han over 30 TV-produksjoner om blant annet farmasøytisk industri, forsvarsindustri, atomeksport, justismord og asylsøkere. Aspøy debuterte med thrilleren Fredsfyrster i 2011, som fikk svært gode kritikker.
KurtAustKURT AUST
Kurt Aust (1955) er født og oppvokst i Danmark, men har bodd i Vestfold siden 1982. Aust fikk Aschehougs debutantstipend for sin kritikerroste debutroman Vredens dag (1999), med den danske professoren Thomas av Boueberge og hans norske assistent Petter Hortten i hovedrollene. Om dem handler også Den tredje sannhet (2001), Hjemsøkt (2003) – som Kurt Aust fikk både Rivertonprisen og Glassnøkkelen for – Kongefrykt (2004), Når døde hvisker (2011) og Stumme skrik (2013).
BelindaBauerBELINDA BAUER (UK)
Belinda Bauer er oppvokst i England og Sør-Afrika og bor i dag i Wales. Hun debuterte med Blacklands, som kom på norsk i 2011. For Blacklands vant hun den prestisjefylte britiske krimprisen Gold Dagger. I 2013 vant hun CWA Dagger in the Library for sitt spennende krimforfatterskap, og ble nominert til CWA Gold Dagger for årets beste kriminalroman.
MarkBillinghamMARK BILLINGHAM (UK)
Har skrevet en rekke manus for TV-produksjon og er også en etablert skuespiller og komiker. Han er den første krimforfatter som har vunnet den prestisjetunge «Theakstone Old Peculiar Crime Novel of the Year»-prisen to ganger.
SjboltonS.J. BOLTON (UK)
S.J. Bolton har raskt blitt en av Storbritannias mest hyllede krimforfattere. Hun har blitt nominert til en rekke priser, blant andre The Gold Dagger for Høstoffer, ITW Thriller Award og Barry Award – og vunnet Mary Higgins Clark Award.
SidselDalenSIDSEL DALEN
Sidsel Dalen er utdannet i medievitenskap og internasjonal politikk. Hun har bakgrunn som PR-rådgiver i et større oljeselskap og har bodd i Rio de Janeiro. Hun har fått stor oppmerksomhet for sine to bøker, thrillerne Dødelige dråper (2011) og 21 dager (2013).
TORKIL DAMHAUG
Torkil Damhaug (1958) har studert medisin i Oslo, jobbet som lege i Lofoten og vært lege ved ulike psykiatriske institusjoner. Han debuterte med Flykt, måne i 1996. I 2009 kom Døden ved vann, en kriminalroman som fikk fantastisk mottagelse i pressen. I 2011 fikk Damhaug Rivertonprisen for sin roman IldmannenSikre tegn på din død, hans foreløpig siste bok, ble utgitt høsten 2013.
TOM EGELAND
Tom Egeland debuterte i 1988 og har utgitt 12 romaner. I år kommer han med to nye: Den trettende disippel (i mai) og ungdomsromanen Skatten fra Miklagard (til høsten). Egeland er tidligere journalist og redaksjonssjef i medier som Vi Menn, Aftenposten og TV 2. Han er bokanmelder i VG, styremedlem i Den norske Forfatterforening og har vunnet Rivertonprisen 2009 og ARKs barnebokpris 2013.
JanoveekebergJAN OVE EKEBERG
Jan Ove Ekeberg har 30 års erfaring som journalist fra flere aviser, NRK og TV 2. Nå leder han økonominyhetene på TV 2 Nyhetskanalen. Han debuterte som forfatter med biografien om Gro Harlem Brundtland i 1996. Han har skrevet biografier, en norgesbok, romaner og syngespill. Størst oppmerksomhet har han fått med den bestselgende historiske romantrilogien I sverdets tid.
EllingsenOLE KRISTIAN ELLINGSEN
Oppvokst: Stavanger. Flyttet til Oslo for å studere i 1973, og ble boende. Bosatt: Nesøya i Asker. Bakgrunn: 35 år som tekstforfatter i ulike reklamebyråer. Utdannet lærer. Har også studert teologi og tekniske fag. Aldri gitt ut bok tidligere, men har skrevet kortere ting ved siden av jobben, mest humor, for revy og radio.
RagnarEngerRAGNAR ENGER
Ragnar Enger (født 1986 i Hønefoss) er samfunnsøkonom og jobber i Finans-departementet. Krypet er hans debut.
JanErikFjellJAN-ERIK FJELL
Jan-Erik Fjell (f. 1982) fra Fredrikstad er kun 30 år og har opplevd en eventyrlig suksess med både Tysteren og Skyggerom. Han fikk, som den yngste noensinne, bokhandlerprisen for Tysteren som har solgt over 130 00 eksemplarer. Rettighetene til bøkene hans er solgt til Danmark, Tyskland, Nederland, Italia og Spania.
KarinFossumKARIN FOSSUM
Debuterte i 1974 med diktsamlingen Kanskje i morgen, som hun fikk Tarjej Vesaas’ debutantpris for. I 1995 kom Evas øye, den første kriminalromanen med den sindige Konrad Sejer som etterforsker, og Karin Fossums gjennombrudd i forhold til et stort publikum var et faktum. Flere av romanene er filmatisert både for kino og TV, og hun er oversatt til 25 språk, og belønnet med flere internasjonale priser.
GjersoeA.C. GJERSØE
Fra Re i Vestfold kommer en fersk krimforfatter, men hun er slett ingen novise innenfor romanlitteraturen. Ann-Christin Gjersøe, som er hennes fulle navn, er kjent som skaperen av Livsarven – en historisk romanserie på 36 bøker som har gledet bortimot hundre tusen lesere. Igjen skriver hun fra hjemtraktene, men denne gangen fra vår egen tid, og romantisk kammerspill er byttet ut med nervepirrende spenning og uhygge.
FrodeGranhusFRODE GRANHUS
Frode Granhus (f. 1965) debuterte med den kritikerroste krimromanen Hevneren i 2003. I 2010 kom Malstrømmen som fikk strålende anmeldelser, og som er solgt til fem land, og i 2012 kom oppfølgeren Stormen som ble nominert til både Riverton- og Bokhandlerprisen samme år. Granhus jobber som rådgiver i NAV og bor på Leknes i Lofoten med samboeren og datteren deres.
EYSTEIN HANSSEN
Eystein Hanssen deler tiden sin mellom forfatterskap, filmprosjekter og PR-arbeid. Han debuterte skjønnlitterært med De ingen savner (2010). Deretter utkom Giftstrøm (2011), Triangel (2012) og Åtseldyr (2013). Både Giftstrøm og De ingen savner ble nominert til Bokhandlerprisen.
ANNE HOLT
Anne Holt er forfatter, advokat og tidligere politiker. Hun debuterte med Blind gudinne i 1993. Holt fikk Rivertonprisen i 1994 for Salige er de som tørster og Bokhandlerprisen i 1995 for Demonens død. To av bøkene hennes er filmatisert, Blind gudinne og Salige er de som tørster.
SonjaHolterrmanSONJA HOLTERMAN
Sonja Holterman (f. 1971) har blant annet jobbet i Dagsnytt, Dagsrevyen og som krimjournalist i Dagbladet. Hun har studert statsvitenskap, kriminologi, sosiologi og journalistikk. Holterman debuterte i 2012 med krimromanen Presteskapet.
JØRN LIER HORST
Med sine spenningsromaner om politimannen William Wisting regnes nå Jørn Lier Horst som en av Norges fremste krimforfattere. Lier Horst har tidligere jobbet som etterforskningsleder i Larvik, og kjenner godt til både miljøet og metodene han skriver om. Han sluttet i politiet i 2013 for å kunne skrive på heltid. Handlingen i bøkene til Jørn Lier Horst er som hentet rett ut av en politimanns hverdag, både når det gjelder rutinene og dramatikken. Jørn Lier Horst er født 1970 i Bamble, og debuterte i 2004 med Nøkkelvitnet.Han fikk Bokhandlerprisen for Vinterstengt i 2011. I 2012 mottok han Vestfold fylkes Litteraturpris, samt Rivertonprisen og prisen for beste skandinaviske krim, Glassnøkkelen.
JorgenjagerJØRGEN JÆGER
Jørgen Jæger (f. 1946) er bosatt i Bergen, og er kjent for sine kriminalromaner om den godslige lensmannen Ole Vik. I hans forrige bok Stemmen kom også tøffe unge Cecilie Hopen og trebarnsmor og politisjef Marte Mellingen sterkt med som etterforskere. Stemmen har kommet i et opplag på 35 000 og ble nominert til Bokhandlerprisen 2012.
MonsKallentoftMONS KALLENTOFT (S)
Mons Kallentoft er oppvokst utenfor Linköping og bor nå i Stockholm. Etter sin kritikerroste serie med årstidskrim, utforsker han nå de fire elementene. Bøkene hans er oversatt til 26 språk. Kallentoft er forfatter og journalist på heltid. Han elsker vin og samtidskunst og kaller seg gourmetnerd.
OrjanKarlssenØRJAN N. KARLSSON
Ørjan Nordhus Karlsson (f. 1970) skapte en aldri så liten mediestorm med sin første krimbok Gerhardsens testamente. Her blandes fiksjon og fakta i en noir-krim der Haakon Lie, Jens Christian Hauge og Einar Gerhardsen oppretter den hemmelige organisasjonen Stiftelsen, som skal beskytte Norge mot kommunistene. Karlsson skrev fire thrillere før han i 2012 kom med kriminalromanen Gerhardsens Testamente.
PiperKermanPIPER KERMAN (US)
Piper Kerman fikk en brakdebut med den litterære memoarboken da den kom ut i USA i 2010. Kerman er en ettertraktet foreleser for jus-, kriminologi- og sosiologistudenter. Hun underviser også i kreativ skriving. Piper Kerman arbeider som kommunikasjonsrådgiver for Spitfire Strategies som hjelper stiftelser og non profit-organisasjoner i USA.
TomkristensenTOM KRISTENSEN
Tom Kristensen (f. 1955) er utdannet siviløkonom og ingeniør, og har arbeidet innen bank, industri og finans. Kristensen debuterte med kriminalromanen En kule i 2001. Kristensen har siden skrevet flere kriminalromaner fra finansmiljø. Flere av bøkene er oversatt. I 2007 mottok han Rivertonprisen for boken Dødsriket. Mientologene World of Spycraft er Tom Kristensens første bok for ungdom.
ShaneKuhnSHANE KUHN (USA)
Shane Kuhn er forfatter, regissør og produsent med 15 års erfaring fra underholdingsbransjen. Han er tekstforfatter for tungvektere som Universal, Paramount, Sony, Paramount og FOX. Kuhn er velkjent og anerkjent i bransjen, aller mest kjent for å være en av grunnleggerne av Slamdance Film Festival. Shane Kuhn har en bachelor i psykologi, og en grad i manusskriving fra The American Film Institute.
lahlumHANS OLAV LAHLUM
Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker og forfatter. Lahlum debuterte med den kritikerroste boken Oscar Torp. En politisk biografi (2007). Siden har han utgitt flere biografier, blant annet Presidentene (2008) og Haakon Lie. Historien, mytene og mennesket (2009). I 2010 debuterte Lahlum som skjønnlitterær forfatter med Menneskefluene, og han har siden utgitt flere kriminalromaner om K2 og Patricia.
JENS LAPIDUS (S)
Jens Lapidus (f. 1974) har skrevet tre krimromaner som har blitt internasjonale bestselgere: Cash, Aldri fucke opp og Livet de luxe. Han er forsvarsadvokat, noe som har gitt ham et unikt blikk inn i en verden få av oss vil få kjennskap til. Kritikere har kalt ham en svensk James Ellroy, en samtidsforfatter som skriver om livet på gata og understrømmer i det svenske samfunnet. Stockholm Noir-trilogien har allerede blitt et fenomen både i Sverige og internasjonalt.
UnniLindellUNNI LINDELL
Unni Lindell, født 1957, er en av Norges mestselgende forfattere. Hun er ikke minst kjent for sine kriminalromaner med førstebetjent Cato Isaksen i hovedrollen. Men hun har også skrevet dikt, noveller og bøker for barn og ungdom. Lindell er prisbelønnet både for sin voksen- og ungdomslitteratur, og bøkene hennes er oversatt til en rekke språk.
JanMehlumJAN MEHLUM 
Jan Mehlum er en av landets beste kirminalforfattere og har blant annet vunnet Rivertonprisen for beste norske kriminalroman. Tidligere har alle hans 13 romaner vært en del av serien om tønsbergadvokaten Svend Foyn. Lengsel etter penger er Mehlums første spenningsroman uten Svend Foyn i hovedrollen.

JakobmelanderJAKOB MELANDER (DK)
Øyesten er danske Jakob Melanders debutbok, og den ble solgt til flere land allerede før den ble utgitt. Melander har arbeidet med teater og kommunikasjon og vært gitarist i flere rockeband. Øyesten er den første boken i en trilogi om Lars Winkler.

DerekmillerDEREK B. MILLER
Derek B. Miller er fra Boston, USA. Han leder The Policy Lab og arbeider tett med FN om freds- og sikkerhetstiltak. Han bor i Oslo sammen med sin norske kone og deres sønn og datter. Et merkelig sted å dø er hans debutroman. Norge var det første landet den kom ut i, og siden har den erobret verden og kommet ut i USA, England, Australia, Tyskland, Frankrike, Italia, Spania, Nederland, Israel og Polen. Den har fått fantastiske anmeldelser i The Guardian, Sunday Times og mange andre publikasjoner. I fjor ble den også belønnet med the Crime Writer’s Association John Creasy Dagger Award for beste krimdebut.
 KNUT NÆRUM
Knut Nærum (f. 1961) har skrevet flere bøker for både barn og voksne. De fleste bøkene er ganske tøysete, og nesten alle handler om hemmelige selskaper. Når han ikke skriver bøker, lager han teater eller deltar i NRKs satireprogram Nytt på nytt.
OlafsonJÓN ÓTTAR ÓLAFSSON (ISL)
Jón Óttar Ólafsson har en doktograd i kriminologi fra University of Cambridge. Han har jobbet i politiet, og etterforsket mistankene om kriminelle handlinger i forbindelse med de islandske bankenes kollaps i 2008. Overvåket er hans første roman.
MargieOrfordMARGIE ORFORD (SØR-AFRIKA)
Margie Orford er født i London, oppvokst i Namibia, og i dag er hun bosatt i Sør-Afrika. Hun er spesielt engasjert i spørsmål omkring vold mot kvinner og barn. Det gjenspeiles i hennes serie om journalist Clare Hart. Orford har foreløpig utgitt fem bøker i serien, og Pappas jente er den første som utkommer på norsk.
RodondoDOLORES REDONDO (SPANIA)
Den usynlige vokteren er Dolores Redondos første roman. Den har solgt over 100 000 eksemplarer bare i Spania og er under oversettelse til 20 språk. Redondo bor for tiden i Ribera Navarra, hvor hun arbeider med sin tredje roman.
MaritReiersgardMARIT REIERSGÅRD
Marit Reiersgård (f. 1965) er oppvokst i Lier utenfor Drammen. Hun debuterte i 2012 med kriminalromanen Stolpesnø, som høstet svært fine kritikker. Boka er solgt til Tyskland, og det er tatt ut filmopsjon på den.
HannekristinrohdeHANNE KRISTIN ROHDE
Hanne Kristin Rohde er utdannet jurist og har for tiden permisjon fra stillingen som leder av Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt. I 2011 ga hun ut barneboka Kråka som hadde høydeskrekk. Mørke hjerter er hennes første kriminalroman for voksne.
YRSA SIGURÐARDÓTTIR (ISLAND)
Yrsa Sigurðardóttir er en islandsk forfatter. Hun skriver både kriminalromaner og barnebøker. Hun har virket som forfatter siden 1998 og hennes debutbok som kriminalforfatter ble oversatt til norsk i 2006 av Tone Myklebost. Hun har ved siden av skrivingen en karriere som sivilingeniør.
StaalesenGUNNAR STAALESEN
Gunnar Staalesen er født 1947 i Bergen, der han fortsatt bor, og er utdannet cand.philol. med fagene engelsk, fransk og litteraturkunnskap. Kun 22 år gammel utga Gunnar Staalesen sin første roman, Uskyldstider, i 1969. Forfatterskapet omfatter både romaner, skuespill og barnebøker, men det er først og fremst som krimforfatter Gunnar Staalesens navn er kjent. Bøkene om privatdetektiven Varg Veum er utgitt i 18 land, og flere av bøkene er filmatisert for kino og TV.
VivecastenVIVECA STEN (S) 
Viveca Sten har vært ansatt som sjefsjurist i Post Norden, men er i dag forfatter på heltid. Hun bor utenfor Stockholm med mann og barn. I de fine miljøskildringene i bøkene avslører hun sitt nære forhold til skjærgårdsøya Sandhamn, der hennes familie har hatt sommerhus i generasjoner.
TrudeTeigeTRUDE TEIGE
Trude Teige (f. 1960) er utdannet oversetter og journalist. Hun har jobbet som politisk reporter, nyhetsanker og programleder i TV2 siden starten i 1992. I 2002 debuterte hun med den historiske romanen Havet syng, oppfølgeren Lene seg mot vinden kom to år senere. De to første krimromanene om TV-journalisten Kajsa Coren – Noen vet (2009) og En hjelpende hånd (2010) – fikk en flott mottakelse og vant mange lesere. Svik (2012) er den tredje boken om Kajsa Coren. Boken var nominert til Bokhandlerprisen 2012.
JohanTheorinJOHAN THEORIN (S)
Johan Theorin er forfatter og journalist. Han debuterte i 2007 med den første av fire kriminal-romaner fra Öland. Bøkene hans er utgitt i over 20 land, og han har solgt 1,2 millioner bøker bare i Sverige. Han har mottatt en rekke priser, bl.a. Glassnøkkelen for beste skandinaviske krim, The CWA Dagger Debut Award og The CWA International Dagger Award.
JorunTorringJORUN THØRRING
Jorun Thørring gjorde en oppsiktsvekkende debut med kriminalromanen Skyggemannen (2005), og fulgte sterkt opp med Glassdukkene, Tarantellen og Ildens øye. Flere kritikere har utropt henne til en ny, stor spenningsforfatter. Mørketid er den tredje boken om den Tromsø-baserte, samiske politietterforskeren Aslak Eira. Disse skal nå bli film.
OlivierTrucOLIVIER TRUC (FRANKRIKE)
Olivier Truc er journalist og korrespondent for Le Monde og Le Point, basert i Stockholm siden 1994. Han har produsert flere TV-dokumentarer og utgitt to bøker tidligere.
TvedtGulbrandsenCHRIS TVEDT OG ELISABETH GULBRANDSEN
Chris Tvedt og Elisabeth Gulbrandsen er gift og bosatt i Bergen. Fra 1988 praktiserte Tvedt som advokat, men er nå forfatter på heltid. Gulbrandsen er opprinnelig gullsmed, men har utdannet seg til jurist og har bl.a. jobbet for Hordaland Fylkeskommune og for Rafto-stiftelsen. Tvedt har gitt ut fem kriminalromaner med advokathelten Mikael Brenne, og debuterte i 2005 med Rimelig tvil. I 2010 fikk han Rivertonprisen for Dødens sirkel. Gulbrandsen debuterte i 2013 med krimromanen Den blinde guden, som hun har skrevet sammen med sin mann.
Wiik ØYSTEIN WIIK
Øystein Wiik har en lang karriere som sanger, skuespiller og musikalforfatter bak seg. I 2010 debuterte han som romanforfatter med Dødelig applaus, en krimfortelling fra operamiljøet, med Tom Hartmann i hovedrollen. Romanen ble nominert til Rivertonprisen og er utgitt på tysk, dansk og nederlandsk. I 2011 kom Slakteren som etablerte Øystein Wiik som krimforfatter av første klasse. Bok nummer tre om Tom Hartmann var Hvit panter som kom ut i 2012, og Casanovasyndromet (2013) er den fjerde.
YndestadMONIKA N. YNDESTAD
Monika N. Yndestad (f. 1964) fikk «Nytt blod – Maurits Hansen-prisen» for sin krimdebut Jentene fra balletten. Hun har tidligere utgitt romanen Overdose og dokumentaren Drapsmysterier fra bergensområdetGapestokk er andre bok i serien om BA-journalist Alice Bratt.