Forfattere

Kjente krimforfattere fra både inn- og utland er klare for Krimfestivalen. «Alle» de norske krimforfatterne kommer til krimfestivalen bl.a. Jo Nesbø, Gunnar Staalesen, Unni Lindell, Jørn Lier Horst, Tom Egeland og Hans Olav Lahlum. I tillegg får festivalen besøk av 15 utenlandske forfattere anført av Lisa Gardner, Lars Kepler, Jens Lapidus, William Landay, Viveca Sten og Carl-Johan Vallgren. Her er forfatterne som kommer til Krimfestivalen i alfabetisk rekkefølge:

BERNHARD AICHNER
Bernhard Aichner (f.1972 i Øst-Tyrol) har skrevet sju romaner, hvorav de tre siste innenfor krimsjangeren. Aichner har mottatt flere priser og stipend for sitt arbeid, og arbeider også som fotograf.
PER-ERIK BORGE
Per Erik Borge (f.  1948) er journalist og forfatter. Han var NRKs første korrespondent i Latin-Amerika fra 1980 til 1984 og jobbet senere i ulike TV- og radioprogrammer i NRK. Han har også arbeidet i Oslo rådhus som informasjonsrådgiver ved Byrådslederens kontor. Borge har skrevet både romaner og sakprosa, bl.a. flere bøker om ørretfiske i Norge og Patagonia. I 2014 utga han den prosalyriske kunstboken Zen og kunsten å fiske ørret sammen med billedkunstneren Trond Andersson.
CHRISTOFFER CARLSSON
Christoffer Carlsson (f. 1986) og oppvokst i Halmstad og bor nå i Stockholm. Han har doktograd i kriminologi og er tilknyttet Universitetet i Stockholm. Høsten 2013 vant Christoffer Carlsson Svenska Deckarakademins pris for å ha skrevet årets beste svenske kriminalroman. Hans tre tidligere krimromaner, Den usynlige mannen fra Salem. Tilfellet Vincent Franke og Den enøyde kaninen er utgitt på norsk og har fått strålende kritikker.
TORKIL DAMHAUG
Torkil Damhaug (1958) har studert medisin i Oslo, jobbet som lege i Lofoten og vært lege ved ulike psykiatriske institusjoner. Han debuterte med Flykt, måne i 1996. I 2009 kom Døden ved vann, en kriminalroman som fikk fantastisk mottagelse i pressen. I 2011 fikk Damhaug Rivertonprisen for sin roman Ildmannen. Sikre tegn på din død, hans foreløpig siste bok, ble utgitt høsten 2013.
TOM EGELAND
Tom Egeland debuterte i 1988 og har utgitt 14 romaner. I høst kommer han med to nye bøker – begge for yngre lesere. Den neste ungdomsboken om den arkeologiinteresserte 14-åringen Robert får tittelen «Mumiens mysterium» – men om høstens andre bok er han foreløpig hemmelighetsfull. Egeland er tidligere journalist og redaksjonssjef i medier som Vi Menn, Aftenposten og TV 2. Han er bokanmelder i VG, styremedlem i Den norske Forfatterforening og har vunnet Rivertonprisen 2009 og ARKs barnebokpris 2013.
OLE KRISTIAN ELLINGSEN
Oppvokst: Stavanger. Flyttet til Oslo for å studere i 1973, og ble boende. Bosatt: Nesøya i Asker. Bakgrunn: 35 år som tekstforfatter i ulike reklamebyråer. Utdannet lærer. Har også studert teologi og tekniske fag. Han debuterte i 2014 med krimromanen Frikjent. I år er han aktuell med den frittstående oppfølgeren Solguden.
HELGE FAUSKANGER
Helge Fauskanger (f. 1971) er bosatt på Askøy utenfor Bergen. Han har studert filologi og religionsvitenskap, og har kjennskap til klassisk hebraisk, gresk og koptisk. Han debuterte som kriminalforfatter med romanen Skrinet i 2012, en fortelling om saken Sherlock Holmes løste da han besøkte Norge i 1895. Fauskanger startet og driver nettsiden ‘Ardalambion’, viet til studiet av J.R.R. Tolkiens konstruerte språk.
JAN-ERIK FJELL
Jan-Erik Fjell er født 1982 i Fredrikstad. Han er utdannet innen handel og kontor, har vært radiovert og debuterte i 2009 med romanen ”Pus”. Han fikk et eventyrlig gjennombrudd da han i 2010 ga ut sin første kriminalroman ”Tysteren”. ”Rovdyret” er fjerde bok i serien om Kripos-etterforsker Anton Brekke.
JON ØYSTEIN FLINK
Jon Øystein Flink (f.1976) kommer fra Onsøy i Fredrikstad. Han har studert musikk og filosofi, er leilighetsdikter i P2s Radiofront, har skrevet musikkritikk i Morgenbladet og Dagsavisen, han tryller og er munnharpeknepper. Flink debuterte i 2003 med Ole-Kristian Oksrød. Flinks siste utgivelse var diktsamlingen Roger (2010). For romanen Sex, død og ekteskap (2009) vant han Ungdommens kritikerpris i 2010.
LISA GARDNER
Lisa Gardner er en av USAs største krimforfattere, og en gjenganger på toppen av New York Times’ bestselgerliste. Bøkene hennes er trykket i over 22 millioner eksemplarer og utgitt i 30 land.
VIBECKE GROTH
Vibecke Groth er lagdommer og forfatter. Hun har skrevet kriminalromanene En fredsmeglers død (2002), Advokatene (2006) og Arvesynden (2009). Alle med advokaten Vera L. Cappelen som hovedperson.
EYSTEIN HANSSEN
Eystein Hanssen (f. 1965) deler tiden sin mellom forfatterskap, filmprosjekter og PR-arbeid. Han debuterte skjønnlitterært med kriminalromanen om politietterforskeren Elli Rathke De ingen savner (2010), og er i år aktuell med Brennemerket. Hanssen har også gitt ut Giftstrøm (2011), Triangel (2012) og Åtseldyr (2013).
EMMA HEALEY
Emma Healey vokste opp i London, hvor hun er utdannet innen bokbinding. Hun fullførte MA i Creative Writing: Prose ved UEA i 2011, og Elizabeth er borte er hennes første roman. Hun ble utpekt til Londoner To Watch i 2014 av Evening Standard.
ANNE HOLT
Anne Holt er forfatter, advokat og tidligere politiker. Hun debuterte med Blind gudinne i 1993. Holt fikk Rivertonprisen i 1994 for Salige er de som tørster og Bokhandlerprisen i 1995 for Demonens død. To av bøkene hennes er filmatisert, Blind gudinne og Salige er de som tørster.
JØRN LIER HORST
Med sine spenningsromaner om politimannen William Wisting regnes nå Jørn Lier Horst som en av Norges fremste krimforfattere. Lier Horst har tidligere jobbet som etterforskningsleder i Larvik, og kjenner godt til både miljøet og metodene han skriver om. Han sluttet i politiet i 2013 for å kunne skrive på heltid. Handlingen i bøkene til Jørn Lier Horst er som hentet rett ut av en politimanns hverdag, både når det gjelder rutinene og dramatikken. Jørn Lier Horst er født 1970 i Bamble, og debuterte i 2004 med Nøkkelvitnet.Han fikk Bokhandlerprisen for Vinterstengt i 2011. I 2012 mottok han Vestfold fylkes Litteraturpris, samt Rivertonprisen og prisen for beste skandinaviske krim, Glassnøkkelen for Jakthundene.
ALF R. JACOBSEN
Alf R. Jacobsen (f. 1950) er fra Hammerfest. Han har skrevet et førtitalls bøker og filmmanuskripter.Jacobsen har har vært frilansjournalist og ansatt som journalist i Finnmark Dagblad, Alle Menn, Klassekampen, Verdens Gang og Dagbladet. Han var redaktør i Økonomisk Rapport i perioden 1993-95 og redaktør i NRKs program «Brennpunkt» fra 1995 til 2001.Jacobsens debuterte i 1982 med thrilleren Stalins gull. Han har skrevet en rekke bøker fra norsk shipping- og finansmiljø, og flere faktabaserte bøker om annen verdenskrig. Forfatteren har mottatt både Rivertonprisen (1988) og SKUP-prisen (1991). I 2011 ble han tildelt Petter Dass-medaljen.
ASBJØRN JAKLIN
Asbjørn Jaklin er tromsøværing, journalist i Nordlys, historiker og krimforfatter. Han debuterte i krimsjangeren i 2012 med Svart frost, og ble i 2006 nominert til Brageprisen for sakprosaboken Nordfronten – Hitlers skjebneområde. Han er også fembarnsfar, aktiv jeger og friluftsmann. Rød sone er hans andre kriminalroman om journalist Alexander Winther.
PETER JAMES
Peter James (født 1948) har hatt stor suksess i over 30 land med bøkene om politimannen Roy Grace. Serien, som så langt teller ti titler, er solgt i rundt 15 millioner eksemplarer. James skapte seg et navn som filmprodusent i USA før han flyttet tilbake til England og slo gjennom som spenningsforfatter. Han har mottatt en rekke priser, to av bøkene hans er filmatisert for TV og flere er under produksjon.
EIRIK JENSEN
Da Eirik Jensen ble arrestert i 2014, var han en av politiets mest betrodde. Han var kjent som en utradisjonell og frittalende politimann. Kontaktnettet var enormt, og kollegaer omtalte ham som en som var politimann 24 timer i døgnet.
INGAR JOHNSRUD
Wienerbrorskapet (2015) er Ingar Johnsruds debut som forfatter. Her møter vi for første gang den erfarne, men livstrette etterforskeren Fredrik Beier, og hans partner, den unge, smarte og vakre Kafa Iqbal.  Boken har fått en god mottakelse av anmelderne, blant annet terningkast seks i VG og Tvedestrandsposten.Johnsrud har utdannelse innen filmvitenskap og journalistikk. Han har arbeidet i NRK og VG med næringsliv og politikk, og er nå feature-reporter i VG Helg.
JØRGEN JÆGER
Jørgen Jæger (f. 1946) er bosatt i Bergen, og er kjent for sine kriminalromaner om den godslige lensmannen Ole Vik. Stemmen har kommet i et opplag på 35 000 og ble nominert til Bokhandlerprisen 2012. Den forrige boken, Ridderkorset (opplag 15 000), ble kritikerrost og fikk bred mediedekning på grunn av sitt aktuelle innhold om terrorisme.
MONS KALLENTOFT & MARKUS LUTTEMAN
Mons Kallentoft er særlig kjent for krimbøkene om Malin Fors. Bøkene hans er solgt i hele 2,5 millioner eksemplarer, fordelt på 25 land.Markus Lutteman har bakgrunn som journalist, og etablerte seg som bestselgende forfatter med Det du inte såg (solgt i 100 000 eksemplarer) og El Choco (200 000 eksemplarer).
LARS KEPLER
Lars Kepler er et pseudonym for det svenske forfatterparet Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril. Keplers første bok om Joona Linna, Hypnotisøren, er oversatt til over 30 språk og filmatisert av Lasse Hallström med Mikael Persbrandt i hovedrollen. Tilgjengelig i pocket: Hypnotisøren, Paganinikontrakten, Ildvitnet og Sandmannen.
PHILIP KERR
Philip Kerr (f. 59) er født og oppvokst i Edinburgh og utdannet jurist. Han har vært tekstforfatter i Saatchi & Saatchi, har skrevet jevnlig for blant annet Sunday Times og New Statesman og vært forfatter på heltid i flere tiår. Kerr har utgitt mer enn 20 kriminalromaner og flere barnebøker og har mottatt en rekke nasjonale og internasjonale priser, både for sitt forfatterskap og enkeltbøker.
LENE LAURITSEN KJØLNER
Lene Lauritsen Kjølner er rett over femti og mor til to tenåringer. Hun har jobbet i flyselskap og har vært tekster for TV i mange år. Ellers sysler hun blant annet med politikk og markedsføring. I 2012 debuterte hun med krimromanen Høyt henger de. Hvorfor spurte de ikke Evensen, er bok to om privatdetektiv Olivia Henriksen.
MICHAEL KATZ KREFELD
Michael Katz Krefeld er fra København. Han har skrevet manus til flere danske TV-suksesser, deriblant Nikolaj & Julie, Hotellet, Skjulte Spor og Nynne. Debutromanen Før stormen vant kriminalakademiets debutantpris i 2007. Siden fulgte Pans hemmelighed, Protokollen og Sort sne falder, som vant Harald Mogensen-prisen for «Årets beste danske krim» i 2012.
MONICA KRISTENSEN
Monica Kristensen (f. 1950) har doktorgrad i glasiologi fra Cambridge, i tillegg er hun også kjent som polfarer. Hun vært leder for Værvarslingen i Nord-Norge og leder i Kings Bay AS på Svalbard. Hun har vært generalsekretær i Redningsselskapet og leder for Norsk Genressursråd. Tidligere har hun skrevet Hollendergraven, Kullunge, Operasjon Fritham og Den døde i Barentsburg fra samme miljø og med samme hovedperson: sysselmann på Svalbard, Knut Fjeld.
TOM KRISTENSEN
Tom Kristensens thrillere har vært salgs- og kritiker-suksesser helt fra han debuterte i 2001 med En kule. Han fikk Rivertonprisen i 2006 for Dødsriket. Dødspakten er hans niende roman.
VIGDIS KROKEN OG RAGNHILD KOLDEN
Krimduoen Kroken&Kolden skriv krim med handling frå heimbygda Lom i Nord-Gudbrandsdalen. Eitt av kjenneteikna ved bøkene er at forfattarane har med både fiktive og verkelege karakterar, slik som t.d. meisterbakaren Schakenda eller sokneprest Einar Gelius. Død manns kiste  som nettopp er utgitt, er den tredje romanen i serien. Kolden har òg gjeve ut ein skjønnlitterær trilogi om landssvik under andre verdskrig.
lahlumHANS OLAV LAHLUM
Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker og forfatter. Lahlum debuterte med den kritikerroste boken Oscar Torp. En politisk biografi (2007). Siden har han utgitt flere biografier, blant annet Presidentene (2008) og Haakon Lie. Historien, mytene og mennesket (2009). I 2010 debuterte Lahlum som skjønnlitterær forfatter med Menneskefluene, og han har siden utgitt flere kriminalromaner om K2 og Patricia.
WILLIAM LANDAY
William Landay studerte jus og fungerte som aktor i flere år. Landay har utgitt tre kritikerroste krimromaner. Til Jacobs forsvar kom på norsk i 2013. For Mission Flats vant han Creasey Dagger Award for Beste Debutroman.
JENS LAPIDUS
Jens Lapidus (f. 1974) er forsvarsadvokat og forfatter. Hans trilogi Cash, Aldri fucke opp og Livet de Luxe har hatt enorm suksess over store deler av verden og er også filmatiserte. Hans jobb som forsvarsadvokat har gitt ham et unikt innblikk i den svenske underverdenen, noe han bruker til å skrive krimromaner «nedenfra».
UNNI LINDELL
Unni Lindell (f.1957) er en av Norges mestselgende forfattere. Kriminalromanene om Cato Isaksen og Marian Dahle er oversatt til en rekke språk og er solgt i nærmere 2 millioner eksemplarer bare i Norge. Forfatteren har også skrevet dikt, noveller og bøker for barn og ungdom. Lindell har fått flere høythengende priser for sitt forfatterskap.

JAN MEHLUM
Sosiolog og krimforfatter Jan Mehlum debuterte i 1996 med den første historien om den litt slitne advokaten Svend Foyn. Totalt har det blitt 14 bøker med Foyn som fortellerstemme og en individuell thriller. Bøkene er oversatt til svensk, nederlandsk og tysk.
SIGBJØRN MOSTUE OG JOHNNY BRENNA
Sigbjørn Mostue (f. 1969) er idéhistoriker, tidligere redaktør og prisbelønnet forfatter. Operasjon Hydra er hans ellevte utgivelse.Johnny Brenna (f. 1964) er tidligere politispaner, krimpolitisk rådgiver, reporter i TV 2/ALFA og jobber nå som prosjektleder i Salutt-prosjektet. Operasjon Hydra er hans fjerde utgivelse.
JO NESBØ
Jo Nesbø (f. 1960) er utdannet finansanalytiker og siviløkonom ved Norges Handelshøyskole i Bergen, og han har jobbet som både journalist og megler ved siden av å være vokalist og låtskriver i rockegruppen «Di Derre». Jo Nesbøs bøker er solgt i 23 millioner på verdensbasis. Han er blitt et verdensnavn og er oversatt til 50 språk. Nesbø har også stor suksess med sine hittil fire barnebøker om Doktor Proktor.
ASLAK NORE
Aslak Nore (f. 1978) er fra Oslo. De siste årene har han etablert seg som en av de tydeligste stemmene i norsk offentlighet, blant annet med dokumentarbøkene Gud er norsk (2007) og Ekstremistan (2009). Nore er også kommentator i VG, og sammen med Asbjørn Slettemark skriver han krimbloggen op-5.no. Den kritikerroste thrilleren En norsk spion (2012) var Nores første roman om Peter Wessel, og den har fått sin oppfølger i Oslo Noir (2014).
KRISTINA OHLSSON
Kristina Ohlsson (f. 1979) bor i Stockholm. Hun er utdannet statsviter og har jobbet mye med terrortrusler i Europa. Hun har blant annet arbeidet for Rikspolisstyrelsen i Stockholm og for OSSE (Organisasjon for sikkerhet og samarbeid i Europa) i Wien. Nå har hun akkurat sagt opp jobben sin for å kunne skrive på fulltid.
HANNE KRISTIN ROHDE
Hanne Kristin Rohde er utdannet jurist og har vært leder av Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt. I 2011 ga hun ut barneboka Kråka som hadde høydeskrekk. Mørke hjerter er hennes første kriminalroman for voksne. Hun er nå aktuell med Bare et barn, den andre boka om politiinspektør Wilma Lind.
GARD ERIK SANDBAKKEN
Gard Erik Sandbakken er født i 1954 og har bakgrunn som lærer og konsulent. Sandbakken startet sin krimforfatterkarriere med krimnoveller til ukeblader. Han debuterte skjønnlitterært i 1992 med spenningsromanen Kalde skudd og har senere skrevet en lang rekke krim- og spenningsromaner i tillegg til fagbøker. I fjor kom Hemmeligheter.
GUNNAR STAALESEN
Gunnar Staalesen er født 1947 i Bergen, der han fortsatt bor, og er utdannet cand.philol. med fagene engelsk, fransk og litteraturkunnskap. Kun 22 år gammel utga Gunnar Staalesen sin første roman, Uskyldstider, i 1969. Forfatterskapet omfatter både romaner, skuespill og barnebøker, men det er først og fremst som krimforfatter Gunnar Staalesens navn er kjent. Bøkene om privatdetektiven Varg Veum er utgitt i 18 land, og flere av bøkene er filmatisert for kino og TV.
VIVECA STEN
Viveca Sten (f. 1959) er utdannet jurist, men er heltidsforfatter i dag. Siden barndommen har hun tilbrakt somrene i Sandhamn, i Stockholms skjærgård. Handlingen i hennes kriminalromaner utspiller seg i disse idylliske omgivelsene. Hennes krimromaner er utgitt i 17 land og har solgt over 5 millioner på verdensbasis. Alle bøkene filmatiseres som tv-serien Mordene på Sandhamn.
GARD SVEEN
Gard Sveen (f.1969) debuterer med Den siste pilegrimen. Han ble tildelt Glassnøkkelen – beste skandinaviske krimroman, Rivertonprisen og Maurits Hansen Prisen – Nytt blod for debutromanen og rettighetene er allerede solgt til ti land.
EIRIK HUSBY SÆTHER
Eirik Husby Sæther (f. 1984) er født og oppvokst på Bjørndal på Oslo øst. Han ble uteksaminert fra Politihøyskolen i 2009. Husby Sæther jobber ved Krimvakta i Oslo. I 2012 debuterte han med kriminalromanen Lobotomisten.
TrudeTeigeTRUDE TEIGE
Trude Teige (f. 1960) er utdannet oversetter og journalist. Hun har jobbet som politisk reporter, nyhetsanker og programleder i TV2 siden starten i 1992 og fram til 2013. I 2002 debuterte hun med den historiske romanen «Havet syng», oppfølgeren «Lene seg mot vinden» kom to år senere. De tre krimromanene om TV-journalisten Kajsa Coren – «Noen vet» (2009), «En hjelpende hånd» (2010) og «Svik» (2012) har vunnet mange lesere. «Jenta som sluttet å snakke» (2014) er den fjerde boken om Kajsa Coren, og den var nominert til Bokhandlerprisen.
JORUN THØRRING
Jorun Thørring (f. 1955). Hun er lege og bosatt i Trondheim. Debutboka, kriminalromanen Skyggemannen, ble en kritikersuksess høsten 2005. Med Glassdukkene fra 2006 ble hun av mange kritikere utropt til en ny, stor spenningsforfatter, og det var der vi møtte den samiske, Tromsø-baserte etterforskeren, Aslak Eira, for første gang. Han er også hovedperson i Ildens øye (2009) og i Mørketid (2014).
PER ARNE TOTLAND
Per Arne Totland (f. 1958) har vært avisjournalist, reporter i NRK, direktør i et globalt industrikonsern og leder for et konsulentselskap. Han er nå frittstående rådgiver for toppledere i næringslivet.
CHRIS TVEDT OG ELISABETH GULBRANDSEN
Chris Tvedt (f. 1954) er født i Bergen. Fra 1988 praktiserte han som advokat, men er nå forfatter på heltid. Tvedt debuterte i 2005 med kriminalromanen Rimelig tvil. Han har senere skrevet flere bøker med advokathelten Mikael Brenne som gjennomgangsfigur. I 2010 fikk han Rivertonprisen for Dødens sirkel. I 2012 utga han Av jord er du kommet, med kriposetterforsker Edvard Matre i hovedrollen.Elisabeth Gulbrandsen (f. 1955) er født og bosatt i Bergen. Hun er opprinnelig gullsmed, men har utdannet seg til jurist og har bl.a. jobbet for Hordaland Fylkeskommune og for Rafto-stiftelsen med fokus på menneskerettigheter. Hun debuterte i 2013 Den blinde guden, som hun skrev sammen med sin mann, Chris Tvedt.
CARL-JOHAN VALLGREN
Carl-Johan Vallgren (f. 1964) debuterte som forfatter i 1987 med romanen Nomaderna. Siden har han gitt ut novellesamlinger, flere romaner og en reiseguide om sin andre hjemby, Berlin. I 1998 ga Vallgren ut den mye omtalte För herr Bachmanns broschyr, et rasende nidbrev i romanens form om forfatterens hjemland Sverige. I 2002 ble han tildelt Augustpriset for romanen Den vidunderlige kjærlighetens historie. Boken ble en internasjonal suksess og er oversatt til 25 språk. Skyggegutten (2014) er hans kritikerroste krimdebut, den første boken i en serie om hovedpersonen Danny Katz.
CARINA WESTBERG OG TORE AURSTAD
Tore Aurstad og Carina Westberg er forfattere og oversettere. Sammen har de skrevet en rekke bøker for barn og unge, der mysteriet står i fokus. De krimdebuterte med den kritikerroste romanen Blodpenger i 2012. Nattevandreren er deres andre roman for voksne.
ALEXANDER WISTING
Alexander Wisting er forfatter og filmskaper. I 2011 kom salgs- og kritikersuksessen Roald Amundsen. Det største eventyret. I følge Dagbladet «et imponerende verk». I Oppgjørets tid tar Wisting oss med til 1700-tallets Christiania. Krimromanen er forfatterens første om politimester Hermann Wedel.
JOAKIM ZANDER
Joakim Zander, f. i Stockholm i 1975, vokste opp i Söderköping. Under oppveksten bodde han også i Syria og Israel. Etter endt militærtjeneste i den svenske marinen studerte han jus ved universitetet i Uppsala og tok senere en doktorgrad ved universitetet i Maastricht.