Jo Nesbø

Jo Nesbø

Jo Nesbø (født 1960) er en av verdens fremste krimforfattere. Bøkene hans er solgt i over 36 millioner eksemplarer, og er oversatt til mer enn 50 språk. Nesbø er mest for bøkene om politietterforskeren og seriedrapseksperten Harry Hole.

Nesbø er utdannet finansanalytiker og siviløkonom og har jobbet som både journalist og megler ved siden av å være vokalist og låtskriver i rockegruppen «Di Derre». Han debuterte med kriminalromanen «Flaggermusmannen» i 1997, med politietterforskeren Harry Hole som hovedperson. Boken ble en kritiker- og lesersuksess og ga ham både Rivertonprisen og Glassnøkkelen. Harry Hole møter vi på ny i «Kakerlakkene» (1998) og i «Rødstrupe» (2000), som Nesbø fikk Bokhandlerprisen for. I 2004 ble «Rødstrupe» kåret til Tidenes beste norske kriminalroman i Bokklubben Krim og Spenning og NRK Nitimens store lytteravstemning. I 2001 kom novellesamlingen «Karusellmusikk». Harry Hole er hovedperson også i «Sorgenfri» (2002), «Marekors» (2003), «Frelseren» (2005), «Snømannen» (2007) – vinner av både Bokhandlerprisen og Den norske leserprisen – «Panserhjerte» (2009), «Gjenferd» (2011) og «Politi» (2013), som ble nominert til Rivertonprisen. Også for «Hodejegerne» (2008) – hans første kriminalroman uten Harry Hole – har Nesbø fått Den norske leserprisen. For «Panserhjerte» (2009) har forfatteren fått den prestisjefylte danske Rosenkrantz-prisen. Jo Nesbø ble årets Peer Gynt 2013. Både i «Sønnen» (2014) og i «Blod på snø» (2015) og oppfølgeren «Mere blod» (2015) har forfatteren skapt helt nye univers. «Sønnen» ble den mestselgende norske boken i Norge i 2014.

Nesbø har også gjort stor suksess med sine fem barnebøker om Doktor Proktor. «Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje» ble tildelt Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2010.

Foto: Thron Ullberg

Das liegt daran, dass sich akademiker fr hher qualifizierte jobs eignen und meist https://hausarbeithilfe.com/ ein breiteres einsatzspektrum haben

Jo Nesbø, Thomas Winje Øijord, Drapene i Baneheia og Dødsdømt i Kongo

Centralteatret, hovedscenen, Akersgata 38

Jo Nesbø forteller om sin nye roman «Macbeth». Thomas Winje Øijord snakker om hvordan han skriver krimromaner med Eirik Jensen, og Bjørn Olav Jahr vil redegjøre for utviklingen i «Drapene i Baneheia». Kari Hodne French forteller om sin kamp for sin sønn, som er beskrevet i «Dødsdømt i Kongo». Programleder: Asbjørn Slettemark try these out

Les mer