Forfattere

Hvem kommer på Krimfestivalen 2022? Her finner du info om alle våre forfattere (og ikke minst noen lesetips).

Plakat med alle forfatterne som kommer på Krimfestivalen 2022

Meld deg på Krimfestivalen 2022 på Facebook her.

Tove Alsterdal (S)

Foto av forfatter Tove Alsterdal
Foto: Annika Marklund

Tove Alsterdal (f. 1960) har skrevet fem frittstående spenningsromaner siden debuten i 2009. Før hun debuterte som forfatter, arbeidet hun som journalist og dramatiker i tjue år. Hun var også redaktør for Liza Marklunds bøker om Annika Bengtzon.

Tove Alsterdal er født i Malmö, men bor nå i Stockholm.

Aktuell med: Synkehull på Gyldendal, oversatt av Rune R. Moen.

Tore Aurstad og Carina Westberg

Foto: Eigil Korsanger

Tore Aurstad og Carina Westberg er forfattere og oversettere. Sammen har de skrevet en rekke bøker for barn og unge, der mysteriet står i fokus. De krimdebuterte med den kritikerroste romanen Blodpenger i 2013. Den introduserte Wulfsberg og Nystuen som etterforskerpar i Kristiania på begynnelsen av det 20. århundret. To av de tre bøkene i serien ble nominert til Rivertonprisen. Tyster er den andre romanen i serien med Robert Vinter i hovedrollen. Den første het Stråmann og ble utgitt i 2020.

Aktuell med: Tyster på Vigmostad & Bjørke.

Kurt Aust

Foto: Aschehoug

Kurt Aust (f. 1955) fikk Aschehougs debutantstipend for Vredens dag (1999), en historisk kriminalroman med handling fra 1700-tallets Danmark-Norge med professor Thomas av Boueberge og hans assistent Petter Hortten i hovedrollene. Om disse to har han skrevet til sammen 8 romaner, Hjertets mørke (2021) er den siste i serien. Aust fikk Rivertonprisen og Glassnøkkelen for Hjemsøkt (2003), og både Skipet med det onde øyet (2017) og Hjertets mørke ble nominert til Rivertonprisen.

Aktuell med: Rødt kort på Aschehoug.

Elina Backman (F)

Foto: Antti Rastivo

Elina Backman jobber med markedsføring og reklame i Helsinki. Hun bor i et gammel trehus med to barn og mann. Når kongen dør er hennes debut!

«Elina Backman er blitt en sensasjon i Finland med debutkrimboken Når kongen dør – og hun kan absolutt sin nordic noir som virker inspirert av Stieg Larsson, Kepler og Jo Nesbø», skrev VG i sin anmeldelse av boka.

Aktuell med: Når kongen dør på Cappelen Damm, oversatt av Morten Abildsnes.

Myriam H. Bjerkli

Foto: Eivind Taksrud, Who Dares

Myriam H. Bjerkli (f. 1963) er i dag bosatt i Larvik hvor hun jobber som forlegger, forfatter, oversetter, selger og frilansjournalist/fotograf. Det er de nære relasjonene, og farene disse kan representere, som ligger Myriam H. Bjerkli nærmest hjertet, og bøkene hennes kan gjerne kalles domestic noir.

Aktuell med: Grønnøyd monster på Bonnier Norsk Forlag.

Lisa Bjerre (S)

Foto av Lisa Bjerre
Foto: Cappelen Damm

Lisa Bjerre er utdannet økonom og journalist, og har jobbet med digital journalistikk i over 20 år. Hun var en av Sydvenskans første internettjournalister og har vært redaktør for Internetworld og Computer Sweden. Når hun ikke skriver om IT og økonomi arbeider hun med krimserien Linje 17, som hun skriver i samarbeid med Susan Casserfelt. Bokserien utspiller seg i Stockholmsforstaden Bagarmossen.

Aktuell med: Ensomt vitne på Cappelen Damm.

Mikaela Bley (S)

Mikaela-Bley-Foto-Michel-Widenius-CD
Foto: Michel Widenius

Mikaela Bley har jobbet som innkjøper i TV4, men er nå forfatter på heltid. Hun debuterte med stor suksess i 2015 med Lykke. Så fulgte tre nye bøker med TV4-journalisten Ellen Tamm i hovedrollen, og bøkene er blitt solgt til et tosifret antall land. Nå er Mikaela Bley aktuell med Død for deg, første bok i en helt ny krimserie med Henrik «The Killer» Hedin i hovedrollen.

Aktuell med: Død for deg på Cappelen Damm, oversatt av Cecilie Winger.

Jørgen Brekke

Foto av Jørgen Brekke
Foto: Julie Pike

Jørgen Brekke debuterte med Nådens omkrets i 2011, som ble hovedbok i to bokklubber og solgt til en rekke land. Han har siden skrevet en rekke krimromaner både for voksne og ungdom, og har mottatt flere priser for sitt forfatterskap

Aktuell med: Formørkelsen og dens lys på Gyldendal.

Grethe Bøe

Foto av forfatter og filmregissør Grethe Bøe.
Foto: FredJonny

Grethe Bøe (f. 1971) er filmskaper og forfatter, med et brennende engasjement for Arktis. Hun har skrevet og regissert internasjonalt prisvinnende spillefilmer og TV-serier fra nordområdene. Bøe har studert filosofi og har bakgrunn som modell og skuespiller.

De siste årene har hun gjort seg bemerket som manusforfatter og filmregissør av bl.a. NRKs storsatsing Hjerterått, en action-triller fra Kautokeino, hvor Bøe var forfatter og hadde regi sammen med Nils Gaup. Hun har også hatt både manus og regi på spillefilmen Operasjon Arktis samt Jørn Lier Horst barnekrimfilmer. I tillegg har hun hatt regi på spillefilmen Titanic’s ti liv.

Aktuell med: Mayday på Cappelen Damm.

Torkil Damhaug

Torkil Damhaug
Foto: Agnete Brun

Torkil Damhaug (f. 1958) debuterte med Flykt måne i 1996, en roman som fikk meget god mottakelse.

To ganger har Damhaug vunnet Riverton-prisen, for Ildmannen (2011) og for En femte årstid (2016).

Damhaug er utdannet lege med spesialisering innenfor psykiatri, og leger er hovedpersoner i flere av hans bøker.

Aktuell med: Se en annen vei på Cappelen Damm.

Jaran Dammann

Foto: Agnete Brun

Jaran Dammann (f. 1966) er utdannet tømrer og økonom. Han har tidligere skrevet seks humorbøker og spenningsromanene Mørkets ansikt (2012) og Dødstimen (2018).

Aktuell med: Dødsengelen på Cappelen Damm.

Anki Edvinsson (S)

Foto av Anki Edvinsson
Foto: Kajsa Göransson

Anki Edvinsson er tidligere programleder og journalist, nå en ny stjerne på Sveriges krimhimmel. Hun har studert kriminologi og kommer selv fra en politifamilie. Serien om Charlotte von Klint har på kort tid blitt en av Sveriges mest populære.

Aktuell med: Snøengelen på Kagge forlag.

Tom Egeland

Foto av forfatter Tom Egeland.
Foto: Strawberry Publishing

Tom Egeland (f. 1959) er tidligere journalist og nå fulltidsforfatter. Egelands populære, bestselgende thrillere er oversatt til ikke mindre enn 24 språk. Mest kjent er han for spenningsromanene om Bjørn Beltø.

Egeland har mottatt en rekke litterære priser – blant annet Rivertonprisen og Riksmålsprisen. Han har også blitt tildelt ARKs barnebokpris for ungdomsromanen Katakombens hemmelighet.

Aktuell med: Kongen på Strawberry Publishing.

Klas Ekman (S)

Foto av Klas Ekman
Foto: Linnéa Jonasson Bernholm

Klas Ekman (f. 1975) er en forfatter og journalist som har skrevet flere anerkjente musikkbiografier og jobbet i en rekke av Sveriges største magasiner og aviser. Ekman er også ansatt i det prestisjefylte svenske forlaget Volante.

Aktuell med: De kapable på Cappelen Damm, oversatt av Einar Blomgren.

Thomas Enger

Foto: Bonnier Norsk Forlag

Thomas Enger (f. 1973) jobbet som journalist før han brakdebuterte med kriminalromanen Skinndød i 2010. Enger har for to av sine ungdomsromaner også mottatt den gjeve U-prisen. 

Aktuell med: Galgens bok på Bonnier Norsk Forlag.

Pascal Engman (S)

Foto av forfatter Pascal Engman.
Foto: Anna-Lena Ahlström

Pascal Engman (f. 1986) er forfatter og journalist. Han har på kort tid blitt en av de mest leste svenske forfattere i sin generasjon.

Siden debuten Patriotene (norsk utgave 2018) har han blitt hyllet av kritikere for sin skarpe observasjonsevne og tydelige samfunnskritikk.

Aktuell med: Enkene på Gyldendal, oversatt av Inge Ulrik Gundersen.

Pernilla Ericson (S)

Foto: Stefan Tell

Pernilla Ericson er krimforfatter, og journalist i Aftonbladet i Stockholm. Hun debuterte i 2016 med den første boken i Erla-serien med kriminalinspektør Liv Kaspi i hovedrollen. 300 grader er første bok i hennes nyeste serien – om politietterforsker Lilly Hed.

Aktuell med: 300 grader på Harper Collins.

Petter Fergestad

Foto av Petter Fergestad
Foto: Papermoon

Petter Fergestad (f. 1939) har bakgrunn som dr. techn. i elektroteknikk, og har jobbetmed bølgefenomener og teknologiutvikling i et halvt århundre. Ibenholtmasken er Fergestads fjerde kriminalroman siden debuten Armageddonalgoritmen.

Aktuell med: Ibenholtmasken på Papermoon.

Kim Faber & Janni Pedersen (DK)

Foto: Les Kaner

Ekteparet Kim Faber og Janni Pedersen opplever enorm suksess med krimromanene om Martin Juncker. For den første romanen i serien, Vinterland, ble de hedret med Det danske Kriminalakademis debutantpris 2020. Satans sommer er andre bind i serien, i 2022 er de aktuelle med tredje bind; Kveleren.

Kim Faber (f. 1955) er tidligere journalist i Politiken, hvor han har jobbet som blant annet nyhets- og kulturreporter i 25 år. Han er i dag forfatter på heltid.

Janni Pedersen (f. 1968) er til daglig programleder og krim- og nyhetsreporter i dansk TV2. I 2020 ble hun for annen gang kåret til Årets Nyhedsvært av Billed-Bladets lesere.

Aktuell med: Kveleren på Aschehoug.

H.K. Fauskanger

Foto: Julie Pike

H.K. Fauskanger har studert filologi og religionsvitenskap, og har kjennskap til klassisk hebraisk, gresk og koptisk. Han debuterte som kriminalforfatter med romanen Skrinet i 2012, en fortelling om saken Sherlock Holmes løste da han besøkte Norge i 1895.

Aktuell med: Skorpionbrosjen på Gyldendal.

Jan Erik Fjell

Foto: Magne Risnes

Jan-Erik Fjell (f. 1982) fra Fredrikstad har opplevd en eventyrlig suksess med sine krimromaner. Han fikk, som den yngste noensinne, Bokhandlerprisen i 2010 for Tysteren. For Gjemsel ble han nominert til Rivertonprisen. Bøkene hans er solgt til 14 land. Ringmannen er åttende bok i serien om Kriposetterforsker Anton Brekke.

Aktuell med: Ringmannen på Bonnier Norsk Forlag.

Helene Flood

Foto av forfatter Helene Flood.
Foto: Julie Pike

Helene Flood (f. 1982) er psykolog og forsker. Hun har tidligere utgitt sakprosaboken Hei, skam (2018) og ungdomsromanen Heis med Houdini (2008). Hun bor i Oslo.

Kriminalromanen Terapeuten (2019) var hennes første roman for voksne, og er solgt til over 23 land. På forsommeren kommer hennes andre krimroman, Elskeren.

Aktuell med: Elskeren på Aschehoug.

Tina Frennstedt (S)

Foto: Maria Östlin

Tina Frennstedt er en av Sveriges fremste kriminalreportere. Hun har jobbet for flere store aviser samt med TV-produksjoner. Hun har spesialisert seg på uoppklarte forbrytelser og skildrer politiarbeid med stor troverdighet. I 2019 fikk Tina Frennstedt prisen Årets Deckardebut for første bok i Cold Case-serien, Forsvunnet. Cold Case-serien blir filmatisert av produksjonsselskapet Anagram, som står bak «Den tynne blå linjen».

Aktuell med: Skjærsild på Vigmostad & Bjørke.

Nikolaj Frobenius

Foto: Christian Elgvin

Nikolaj Frobenius er født i Oslo i 1965. Han debuterte i 1986 med dikt- og tekstsamlingen Virvl. Sitt store gjennombrudd også internasjonalt fikk han i 1996 med romanen Latours katalog, og bøkene hans er oversatt til en lang rekke språk. Frobenius er utdannet ved filmlinjen på The London Institute og har skrevet flere filmmanuskripter, blant annet thrilleren Insomnia (1997), som senere ble nyinnspilt i Hollywood. 

Aktuell med: Svanesang på Gyldendal.

Randi Fuglehaug

Foto av Randi Fuglehaug
Foto: Jon Hunnålvatn

Randi Fuglehaug kjem frå Voss og er busett i Oslo. Ho er forfattar og journalist, og har skrive bøker for både barn og vaksne. Fallesjuke, første bok om Agnes Tveit, kom ut i 2020 og er selt til fem land.

Aktuell med: Tonedød på Kagge forlag.

Romy Hausmann (DE)

Foto: Astrid Eckert

Romy Hausmann (f. 1981) fikk en eventyrlig start på forfatterkarrieren med Elskede barn, en rørende og rystende psykologisk thriller. Romanen ble en sjelden suksess i hjemlandet Tyskland i 2019, der den føk inn på bestselgerlista og ble liggende i 45 uker. Så langt er bokrettighetene solgt til 19 land, og filmopsjonen er solgt. Elskede barn har fått glimrende kritikker i Tyskland og USA, der den ble lansert sommeren 2020. Norske anmeldelere har også svært begeistret.

Romy Hausmann ble født i tidligere DDR i 1981. Bare 24 år gammel ble hun sjefredaktør for en TV-produksjonsselskap i München. Da sønnen hennes ble født, valgte hun å ta frilansjobber for TV. Gjennom jobben møtte hun en rekke mennesker med sterke historier hun har formidlet: historier om vold i hjemmet, flyktninger og forsømte barn. Romy Hausmann bor sammen med familien i en bortgjemt hytte i nærheten fra Stuttgart.

Aktuell med: Marta sover på Cappelen Damm, oversatt av Rune R. Moen.

Anne Holt (Festivalforfatter)

Foto av Anne Holt
Foto: Anna-Lena Ahlström

Anne Holt (f. 1958) er utdannet jurist og har arbeidet som politifullmektig, advokat og journalist. Hun er en av landets fremste og mestselgende krimforfattere.

Siden debuten Blind gudinne (1993) har hun solgt nærmere ti millioner bøker på verdensbasis. Hun har mottatt en rekke priser, blant annet Bokhandlerprisen og Rivertonprisen. Holt har også vært nominert til den prestisjetunge amerikanske The Edgar Award, som én av bare tre skandinaver i historien. Flere av bøkene hennes har blitt filmatisert, både for kino og TV.

Anne Holt er Festivalforfatter på Krimfestivalen 2022.

Aktuell med: Det ellevte manus på Gyldendal.

Jørn Lier Horst

Foto: Bonnier Norsk Forlag

Jørn Lier Horst (f. 1970) er tidligere politimann og nå fulltids forfatter. For forfatterskapet sitt har han blant annet mottatt Bokhandlerprisen, Rivertonprisen, Glassnøkkelen, The Martin Beck-Award og The Petrona Award.

Aktuell med: Grenseløs på Bonnier Norsk Forlag.

Simon Häggström (S)

Foto: Harper Collins

Simon Häggström er forfatter og politimann. De siste 10 årene har han spesialisert seg på å bekjempe prostitusjon og menneskehandel. Han jobber ved Nationella operativa avdelningen i Stockholm og har skrevet to sakprosabøker om emnet, Skuggans lag (2016) og Nattstad (2017). Jentene som sprang er romandebuten og første del i en ny krimserie.

I 2021 ble Simon Häggström tildelt S:t Eriksmedaljen av Stockholm kommune for sin innsats som politimann og samfunnsdebattant.

Aktuell med: Jentene som sprang på Harper Collins.

Johan Høst

Foto: Thomas Brun / NTB

Johan Høst (f. 1971) er tekstforfatter, gründer og kreativ leder i eget reklamebyrå. Han er også programleder for Norsk tipping på NRK,  fire ganger norgesmester i curling og curlingkommentator. Han bor på Lillehammer med familien. En nasjon i sjakk er hans første roman i det som er tenkt som tre bøker om Delta-gruppen.

Aktuell med: En nasjon i sjakk på Vigmostad & Bjørke.

Jørgen Jæger

Foto av Jørgen Jæger
Foto: John Andresen

Jørgen Jæger (f. 1946) fra Bergen har tidligere jobbet med salg og salgsadministrasjon, men skriver nå på heltid. Han debuterte i 2003 med kriminalromanen Skyggejakten, som er den første i serien om lensmannen Ole Vik og hans etterforskere i den oppdiktede byen Fjellberghavn. Dommen er bok nr. 13 i denne serien. Jørgen Jæger bor fortsatt i Bergen, sammen med sin kone Marit og border collien Sky.  

Aktuell med boka: Dommen på Bonnier Norsk Forlag.

Ørjan N. Karlsson

Foto: Julie Pike

Ørjan Nordhus Karlsson (f. 1970) har skrevet 15 romaner, en rekke noveller, tre oversettelser og ulike oppdrag innen film og dataspill.

Han er sosiolog, har befalsutdanning fra hæren og har også deltatt på utenlandsoppdrag. Karlsson er avdelingsleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Karlsson er født og oppvokst i Bodø, og bor i dag i Skien.

Aktuell med: Rød stjerne på Gyldendal.

David Lagercrantz (S)

Foto av forfatter David Lagercrantz
Foto: Cato Lein

David Lagercrantz (f. 1962) er forfatter og journalist og bor i Stockholm. Han fikk sitt skjønnlitterære gjennombrudd i 2009 med den kritikerroste Syndefall i Wilmslow, en roman om matematikeren Alan Turing. I 2011 kom hans bok om Zlatan IbrahimovićJeg er Zlatan, som har solgt i millioner av eksemplarer verden over.

I 2015 fortsatte han på Stieg Larssons Millennium-serie med bøkene Det som ikke dreper ossMannen som jaget sin egen skygge og Hun som må dø.

Aktuell med: Obscuritas på Gyldendal, oversatt av Elisabeth Bjørnson.

Hans Olav Lahlum

Foto av forfatter Hans Olav Lahlum
Foto: Agnete Brun

Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker og forfatter, født i Mo i Rana og bosatt på Gjøvik siden 1989. Han debuterte med den kritikerroste boken Oscar Torp. En politisk biografi i 2007, og har siden det vært en usedvanlig produktiv forfatter, solgt til flere land.

I 2010 debuterte Lahlum som skjønnlitterær forfatter med en klassisk krimroman,  Menneskefluene. Boken ble den første i en rekke populære og kritikerroste bøker om det samme etterforskerparet, K2 og Patricia.

Aktuell med: Sneen var ren på Cappelen Damm.

Jens Lapidus (S)

Foto av Jens Lapidus
Foto: Thron Ullberg

Jens Lapidus (f.1974) jobber som forsvarsadvokat i et av Sveriges ledende advokatbyråer. Da tre av hans klienter, tre unge menn tiltalt for ran, klatret opp på bordene i retten og beskyldte dommeren og samfunnet for å ikke forstå deres situasjon, bestemte Jens Lapidus seg for å begynne å skrive. Han ville skrive fra de kriminelles vinkel. Han ville vise hva det er som får mennesker til å se på kriminelle handlinger som eneste utvei. Dette har preget hele hans forfatterskap.

Debutromanen Cash kom i 2006 og er en av 2000-tallets mest solgte og omtalte bøker i Sverige. Boka har både blitt gjort til film og Netflix-serie. Jens Lapidus’ bøker er oversatt til over 30 språk.

Aktuell med: Paradis City på Cappelen Damm, oversatt av Inge Ulrik Gundersen.

Vetle Lid Larssen

Foto av Vetle Lid Larssen
Foto: Siv-Elin Nærø

Vetle Lid Larssen er en prisbelønt journalist og forfatter. Han har blant annet skrevet romanene 2 og Norske helter, essayet Anti-sex, dokumentarromanen 1001 Natt, og den selvbiografiske Hvordan elske en far – og overleve. Hos Bonnier Norsk Forlag er han aktuell med Lucias siste reise.

Aktuell med: Lucias siste reise på Bonnier Norsk Forlag.

Åsa Larsson (S)

Foto av forfatter Åsa Larsson
Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Åsa Larsson (f. 1966) debuterte med kriminalromanen Solstorm (2004), som ble tildelt Svenska Deckarakademins pris for beste svenske krimdebut. Hennes andre bok, Spilt blod (2005), ble kåret til årets beste svenske krim i 2004. Deretter følger fire bøker om Rebecka Martinsson hvorav den fjerde og til nå siste er Fedrenes misgjerninger, som utkommer på norsk våren 2022.

Åsa Larsson har oppnådd stor suksess i Sverige, både blant lesere og kritikere. Bøkene er oversatt til 23 språk. Hun er oppvokst i Kiruna, nå bosatt utenfor Stockholm.

Aktuell med: Fedrenes misgjerninger på Gyldendal, oversatt av Kari Bolstad.

Unni Lindell

Foto av krimforfatter Unni Lindell.
Foto: Eivind Taksrud/Who Dares

Unni Lindell (f. 1957) er en av Norges mestselgende krimforfattere med over 6 millioner solgte bøker. Hun har vunnet Rivertonprisen to ganger for hhv. Drømmefangeren i 1999 og for Dronen i 2019.

Aller mest kjent er hun for krimbøkene om hhv. Cato Isaksen og Marian Dahle, som er oversatt til en rekke språk. I 2020 utkom Nabovarsel, Lindells første krim om politibetjent Lydia Winther, også kalt Snø.

Aktuell med: Nabovarsel på Bonnier Forlag.

Clare Mackintosh (UK)

Foto: Charlie Hopkinson

Clare Mackintosh (f. 1976) er frilansjournalist, blogger og forfatter. Hun jobbet tolv år i politiet, før hun 2011 bestemte seg for å skrive på heltid. Det var en tragisk sak fra tiden i politiet som inspirerte henne til å skrive gjennombruddsromanen Jeg lar deg gå, som fikk overveldende mottakelse internasjonalt og ble kåret til Theakston Old Peculier Crime Roman of the Year i 2016. Både Clares andre og tredje roman, Jeg ser deg og La meg være, toppet bestselgerlisten i Sunday Times.

Aktuell med: Gissel på Cappelen Damm, oversatt av Ulrik Farestad.

Alex Michaelides (UK/CY)

Foto av Alex Michaelides
Foto: Andrew Hayes-Watkins

Alex Michaelides fikk en eventyrlig start på forfatterkarrieren med Den tause pasienten – som ble den mest solgte debuten i verden i 2019. Den lå over ett år på New York Times’ bestselgerliste og er solgt til 49 land, noe som er rekord for en britisk debutant. Brad Pitt og Plan B har sikret seg filmrettighetene til thrilleren, som har ligget på bestselgerlistene i hele verden og har fått glimrende kritikker av internasjonal presse. Også i Norge har anmelderne latt seg begeistre og landet på terningkast 5 og 6. Forfatteren deltok på Krimfestivalen i Oslo 2020.

Michaelides ble født på Kypros i 1977 og har gresk far og engelsk mor. Han studerte engelsk litteratur på Cambridge og fikk sin MA i manusutvikling ved filminstituttet i LA. Han har skrevet manus til flere store Hollywood-filmer. Han bor i London.

Aktuell med: Jomfruene på Cappelen Damm, oversatt av Line Gustad Fitzgerald.

Johanna Mo (S)

Foto av Johanna Mo
Foto: Sofia Eckerblad

Johanna Mo (f. 1976) har i nesten tyve år jobbet som skribent, redaktør, foreleser, kritiker og
foreleser. Nattsangeren var hennes åttende bok og første i Öland-serien, som utgis i 19 land, og har blitt store leserfavoritter. Skyggeliljen er andre bok i serien.

Aktuell med: Skyggeliljen på Aschehoug.

Peter Mohlin og Peter Nyström (SE)

Foto: Kagge forlag

Peter Mohlin og Peter Nyström vokste opp som kompiser i en svensk småby og skrev sin første kriminalfortelling sammen som 10-åringer. Etter å ha jobbet profesjonelt med redaksjonell tekst og med regi og manusskriving for scene og film i mange år, bestemte de seg for å plukke opp tråden fra barneskolen og skrive en krimroman. Det siste livet er deres første bok.

Aktuell med: Den andre søsteren på Kagge, oversatt av Fartein Døvle Jonassen.

Sigbjørn Mostue

Foto av Sigbjørn Mostue

Foto: Agnete Brun

Sigbjørn Mostue (f. 1969) har, i tillegg til sine prisbelønte bøker for barn og unge, skrevet flere kriminalromaner sammen med Johnny Brenna. I 2019 utga han thrilleren Himmelen skal gråte blod, og filmrettighetene ble solgt allerede før utgivelse. Romanen ble også nominert til Riverton-prisen.

Mostue er utdannet cand.philol. med hovedfag i idéhistorie. Han har tidligere jobbet som bl.a. redaktør, men skriver nå på fulltid. Sigbjørn Mostue bor på Jessheim med samboer og to barn.

Aktuell med: Taus savanne på Cappelen Damm.

Atle Nielsen

Foto: Cappelen Damm

Atle Nielsen (f. 1956) er journalist av yrke og har jobbet for flere aviser, magasiner, i radio og fjernsyn. Han har vært ankermann i TV2-sporten, og har også ledet flere radioprogrammer i NRK. Nielsen har fra før av skrevet flere bøker, hovedsakelig innen sakprosasjangeren, men har også utgitt tre ungdomsromaner. Atle Nielsen er bosatt i Bergen og kjenner journalistmiljøet i byen bedre enn de fleste. Ett blod var hans debut som krimforfatter, og i år følger han opp med journalistkrimmen Mord og kjærlighet.

Aktuell med: Mord og kjærlighet på Cappelen Damm.

Aslak Nore

Foto: Agnete Brun

Aslak Nore (f. 1978) er forfatter og forlagsredaktør fra Oslo. Siden debuten med Gud er norsk i 2007 har han markert seg som en av sin generasjons mest interessante forfattere av både sakprosa og skjønnlitteratur. Spenningsromanen Ulvefellen ble i 2017 belønnet med Rivertonprisen.

Aktuell med: Havets kirkegård på Aschehoug.

Sven Petter Næss

Foto av Sven Petter Næss
Foto: Tine Poppe

Sven Petter Næss (f. 1973) er født og oppvokst i Oslo. Han jobber med IKT for høyere utdanning og forskning, og har bakgrunn fra bl.a. Norges musikkhøgskole og Universitetet i Oslo.

Han hadde en sterk debut med kriminalromanen Den stille uke i 2019 og mottok Rivertonprisen for sin andre utgivelse Skjebnesteinen (2020). Høsten 2021 kommer Skyldig, den tredje boka med Kripos-etterforskeren Harinder Singh i hovedrollen.

Aktuell med: Skyldig på Aschehoug.

Kristina Ohlsson (S)

Foto av forfatter Kristina Ohlsson
Foto: Anna-Lena Lindqvist

Kristina Ohlsson (f. 1979) er utdannet statsviter og har mer kjennskap til verdenspolitikken enn de fleste av oss, med sin bakgrunn som analytiker i Säpo, og gjennom sitt arbeid med terrortrusler i Europa for OSSE. Forfatterlivet fristet likevel mer enn en ni til fire-jobb, og siden 2012 har hun vært forfatter på heltid.

Bøkene hennes er utgitt i mer enn 34 land og er solgt i 4,3 millioner eksemplarer.

Aktuell med: Isbryter på Gyldendal, oversatt av Inge Ulrik Gundersen.

Hilde S. Palladino

Foto av Hilde S. Palladino
Foto: Hanna Johre

Hilde Palladino (f. 1968) er tidligere elev ved Krimforfatterskolen og bor i Oslo og på Bali. Hun jobber som selvstendig næringsdrivende med sosiale medier for bedrifter. Den psykologiske thrilleren Den som frykter snøen er hennes første krimroman.

Aktuell med: Den som frykter snøen på Cappelen Damm.

Eva B. Ragde

Foto av forfatter og kriminaltekniker Eva B. Ragde.
Foto: Tine Poppe

Eva B. Ragde (f. 1963) er kriminaltekniker. Hun mottok Politiforums ærespris i 2017.

I 2020 ga Ragde ut På åstedet sammen med krimforfatter og journalist Trude Teige. Boka handler om hvordan politiet jobber med kriminaltekniske bevis.

Aktuell med: åstedet på Aschehoug. Medforfatter: Trude Teige.

Olav W. Rokseth

Foto av forfatter Olav W. Rokseth
Foto: Rolf M. Aagaard

Olav W. Rokseth (f. 1955) er utdannet samfunnsviter. Bak seg har han flere reiser i Latin-Amerika og Asia som frilansjournalist, bl.a. for NTB og Morgenbladet. Han bor nå i Oslo, der han arbeider som journalist.

Rokseth debuterte i 2011 med Et spørsmål om beskyttelse. Han er nå aktuell med thrilleren Husk du skal dø, om et kidnappingsdrama i Syria og terrortrussel mot Norge.

Aktuell med: Husk du skal dø på Gyldendal.

Ulrika Rolfsdotter (S)

Foto: Thron Ullberg

Ulrika Rolfsdotter (f. 1977) er utdannet sosionom og KBT-terapeut og har i mange år jobbet i sosialtjenesten i Gävle. Ulrika vokste opp i den lille bygda Bjärtå i Ångermannland og bor i dag i Gävle, i et hus fra 1790 som sies å være hjemsøkt. Rovhjerte er første del serien om Annie Ljung.

Aktuell med: Rovhjerte på Aschehoug.

Max Seeck (F)

Foto: Mikko Rasila

Max Seeck (f. 1985) debuterte i 2016 og er Finlands nye bestselgende krimforfatter. Heksejakt er første bok i serien og er allerede solgt til svimlende 40 land, og Hollywood. Seeck har bakgrunn innen salg og markedsføring, men skriver nå på heltid. Jenta under isen er andre bind i serien om Jessica Niemi.

Aktuell med: Jenta under isen på Aschehoug.

Sven G. Simonsen

Foto av Sven G. Simonsen
Foto: Iris Kivisalu

Sven G. Simonsen er journalist, statsviter og bistandsarbeider.

Han har jobbet som forsker ved PRIO (Institutt for fredsforskning) og har vært på oppdrag for UNICEF i land som Jemen, Kirgisistan og Sudan.

For sin debutbok, Risiko, ble Simonsen nominert til årets beste krimdebutant – Nytt blod-prisen.

I boka Crux tas vi med fra Nationaltheatret T-banestasjon, der et mulig terrorangrep har rammet Norges nytnevnte utviklingsminister, til Haiti, der Liv Eriksson for sent oppdager at hun er i ferd med å rive opp gamle sår.

Aktuell med: Crux på Forlaget Press.

Gunnar Staalesen

Foto av forfatter Gunnar Staalesen
Foto: Helge Skodvin

Gunnar Staalesen (f. 1947) er Bergens store kronikør. Forfatterskapet omfatter både romaner, skuespill og barnebøker, men det er først og fremst som krimforfatter Gunnar Staalesens navn er kjent. Bøkene om privatdetektiven Varg Veum er utgitt i 23 land og flere av bøkene er filmatisert for kino og TV.

I årene 1997–2000 utkom en bredt anlagt trilogi om Bergen gjennom det forrige århundret. 2020. Post festum er en frittstående fortsettelse av denne romanserien.

Aktuell med: 2020. Post festum på Gyldendal.

Helle Stensbak

Foto av Helle Stensbak
Foto: Erik Norrud

Helle Stensbak (f. 1961) startet som musiker i Oslos undergrunnsmiljø på 80-tallet, der hun spilte i flere anerkjente band, før hun tok en pause fra musikken for å være mor og samfunnsøkonom.

Stensbak debuterte som skjønnlitterær forfatter med kriminalromanen Monopol (2015). Hun har arbeidet som sjeføkonom i YS, og skriver om økonomi i Aftenposten.

Aktuell med: Rød løper på Gyldendal.

Lars Ove Sæther

Foto av Lars Ole Sæther
Foto: Liliann Eidem

Lars Ove Sæther (f. 1959) vant i 2013 Cappelen Damms kriminalroman-konkurranse med et manus som resulterte i den kritikerroste debutboka Hanegal (2013).

Sæther bor utenfor Trondheim. Han har utdannelse innen IT og har siden 1998 vært selvstendig næringsdrivende.

Aktuell med: Newtons vugge på Cappelen Damm.

Trude Teige

Foto av forfatter og journalist Trude Teige.
Foto: Tine Poppe

Trude Teige (f. 1960) har gitt ut ni romaner og to sakprosabøker. Hun er utdannet oversetter og journalist og har jobbet som politisk reporter, nyhetsanker og programleder i TV.

Teige debuterte i 2002 med den historiske romanen Havet syng. Hun har til nå skrevet seks populære krimromaner om TV-journalisten Kajsa Coren som til sammen har solgt over 160 000 eksemplarer.

Flere av Teiges bøker er nominert til Bokhandlerprisen og Rivertonprisen og er solgt til flere land. I 2020 ga hun ut På åstedet sammen med Eva B. Ragde. Den handler om hvordan politiet jobber med kriminaltekniske bevis. Trude Teige er president i Rivertonklubben.

Aktuell med: På åstedet på Aschehoug. Medforfatter: Eva B. Ragde.

Johan Theorin (S)

Foto av forfatter Johan Theorin
Foto: Johanna Hanno

Johan Theorin (f. 1963) arbeidet som journalist før han debuterte med Skumringstimen i 2007. Denne skulle bli den første av fem prisbelønte kriminalromaner fra Öland, hvorav Nattefokk, Blodleie, Gravrøys og årets Beinrester ble de neste.

I 2012 ble den frittstående boken Sankta Psyko utgitt. Johan Theorins bøker utkommer i over tjue land. Theorin er født i Göteborg, nå bosatt i Stockholm.

Aktuell med: Beinrester på Gyldendal, oversatt av Kari Bolstad.

Chris Tvedt

Foto av forfatter Chris Tvedt
Foto: Odd Nerbø

Chris Tvedt (f. 1954) er forfatter og advokat og har i tillegg til jus studert litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen. De senere år har han vært forfatter på heltid.

Tvedt debuterte i 2005 med kriminalromanen Rimelig tvil. Han har skrevet flere bøker med advokathelten Mikael Brenne som gjennomgangsfigur. I 2010 fikk han Rivertonprisen for Dødens sirkel. I 2017 ble han også Riverton-nominert for Brenne-romanen Den som forvolder en annens død

Aktuell med: Djevelen i detaljene på Gyldendal.