Forfattere

David Baldacci (US)

Foto: Yvonne Taylor

David Baldacci (f. 1960) er en bestselgende amerikansk forfatter fra Virginia, hvor han også er bosatt. Baldacci begynte å skrive allerede som barn da moren ga ham en notisbok. Han skrev i mer enn tjue år, uten stor suksess. Han ga ut sin første roman, Absolute power i 1996. Boken ble filmatisert, med Clint Eastwood som skuespiller og regissør. Baldacci har skrevet mer enn 30 romaner for voksne, og alle har blitt internasjonale bestselgere, og flere overført til både TV og film. Han er oversatt til mer enn 45 språk og solgt i over 80 land.

Aktuell med: Den skyldige på Cappelen Damm.

Terje Bjøranger

Foto av forfatter og Kripos-etterforsker Terje Bjøranger.
Foto: Agnete Brun

Terje Bjøranger (f. 1959) bor i Lillestrøm og jobber som politiadvokat i Kripos. Han debuterte i 2012 med Den tredje søsteren. I Barcode (2017) og Business (2019) følger vi den røffe politietterforskeren Charlie Robertsen.

31. mai kommer Kalifatet, hvor Charlie Robertson og hans politikolleger må jobbe effektivt og godt for å avverge flere tilsynelatende IS-relaterte drap og ikke minst avverge terroraksjoner man frykter er under planlegging.

Aktuell med: Kalifatet på Cappelen Damm.

Mikaela Bley (S)

Mikaela-Bley-Foto-Michel-Widenius-CD
Foto: Michel Widenius

Mikaela Bley (f. 1979) hadde stor suksess både i hjemlandet Sverige og utenlands med debuten Lycke i 2015. Jentene uten navn er hennes tredje roman om den ærgjerrige journalisten Ellen Tamm.

Mikaela Bley har tidigere jobbet som innkjøper for TV4, men skriver nå på heltid. Bley bor i Stockholm med sin mann og tre barn.

Aktuell med: Jentene uten navn på Cappelen Damm, oversatt av Heidi Grinde.

Jørgen Brekke

Foto: Julie Pike

Jørgen Brekke (f. 1968) bor i Horten. Han debuterte med Nådens omkrets i 2011, som ble hovedbok i to bokklubber og solgt til en rekke land. Han har siden skrevet en rekke krimromaner både for voksne og ungdom, og har mottatt flere priser for sitt forfatterskap.

Romanen Menneskets natur, som utkom på norsk i 2013, ble valgt av Kirkus Reviews til en av de ti beste krimutgivelsene i USA i 2017.

Aktuell med: Nå har natten alt på Gyldendal forlag.

Grethe Bøe

Foto av forfatter og filmregissør Grethe Bøe.
Foto: FredJonny

Grethe Bøe (f. 1971) er filmskaper og forfatter, med et brennende engasjement for Arktis. Hun har skrevet og regissert internasjonalt prisvinnende spillefilmer og TV-serier fra nordområdene. Bøe har studert filosofi og har bakgrunn som modell og skuespiller.

De siste årene har hun gjort seg bemerket som manusforfatter og filmregissør av bl.a. NRKs storsatsing Hjerterått, en action-triller fra Kautokeino, hvor Bøe var forfatter og hadde regi sammen med Nils Gaup. Hun har også hatt både manus og regi på spillefilmen Operasjon Arktis samt Jørn Lier Horst barnekrimfilmer. I tillegg har hun hatt regi på spillefilmen Titanic’s ti liv.

Aktuell med: Mayday på Cappelen Damm.

Harlan Coben (US)

Foto: Claudio Marinesco

Harlan Coben (f. 1962) er tidenes første forfatter som har mottatt alle de tre store krimprisene i USA, både Edgar-Shamus- og Anthony Award, og han har tronet på bestselgerlistene over hele verden. Foruten enkeltstående utgivelser har han skapt en krimserie med Myron Bolitar. Hemmeligheter og familiebånd er temaer i flere av Cobens thrillere. Våren 2021 utgis den kritikerroste bestselgeren Gutten fra skogen på norsk.
Harlan Coben står bak flere vellykkete film- og TV-satsninger. Netflix-serien Safe ble en stor suksess, og The Stranger som er basert på romanen Den fremmede ligger på seertoppen til Netflix.

I år kan du se Harlan Coben i samtale med Asbørn Slettemark.

Aktuell med: Gutten fra skogen på Cappelen Damm, oversatt av Line Gustad Fitzgerald.

Arne Dahl (S)

Foto av forfatter Arne Dahl
Foto: Thron Ullberg

Arne Dahl (f. 1963), pseudonym for Jan Arnald, er forfatter, redaktør og litteraturkritiker. Han er oversatt til mer enn 32 språk og har til sammen solgt over 4 millioner bøker.

På Arne Dahls utgivelsesliste står 11 kriminalromaner om A-gruppen, 4 bøker i Opcop-serien og nå sist 4 bøker i Sam Berger-serien om etterforskerne Sam Berger og Molly Blom, som viser en ny og mørkere siden av forfatteren.

Bøkene om A-gruppen har blitt filmatisert med stor suksess og ligger blant annet tilgjengelig på Netflix.

Aktuell med: Friheten på Cappelen Damm, oversatt av Einar Blomgren.

Torkil Damhaug

Torkil Damhaug
Foto: Agnete Brun

Torkil Damhaug (f. 1958) debuterte med Flykt måne i 1996, en roman som fikk meget god mottakelse.

To ganger har Damhaug vunnet Riverton-prisen, for Ildmannen (2011) og for En femte årstid (2016).

Damhaug er utdannet lege med spesialisering innenfor psykiatri, og leger er hovedpersoner i flere av hans bøker.

Aktuell med: Se en annen vei på Cappelen Damm.

Tom Egeland

Foto av forfatter Tom Egeland.
Foto: Strawberry Publishing

Tom Egeland (f. 1959) er tidligere journalist og nå fulltidsforfatter. Egelands populære, bestselgende thrillere er oversatt til ikke mindre enn 24 språk. Mest kjent er han for spenningsromanene om Bjørn Beltø.

Egeland har mottatt en rekke litterære priser – blant annet Rivertonprisen og Riksmålsprisen. Han har også blitt tildelt ARKs barnebokpris for ungdomsromanen Katakombens hemmelighet.

Aktuell med: Kongen på Strawberry Publishing.

Peter Englund (S)

Foto: Mikael Gustavsen

Peter Englund (f. 1957) er historiker og forfatter. Han har skrevet en rekke populærvitenskapelige historiebøker og flere av hans essaysamlinger finnes på norsk. Han er medlem i Svenska Akademien.

«True Crime»-boken Drapet i Söndagsvägen forteller historien om et drap på en ung kvinne i Stockholm i 1965. Den er ikke bare den sanne beretningen om en forbrytelse, men også en skildring av både de lyse og mørke sidene ved Sverige og «folkhemmet».

Aktuell med: Drapet i Söndagsvägen på Cappelen Damm, oversatt av Alexander Leborg.

Pascal Engman (S)

Foto av forfatter Pascal Engman.
Foto: Anna-Lena Ahlström

Pascal Engman (f. 1986) er forfatter og journalist. Han har på kort tid blitt en av de mest leste svenske forfattere i sin generasjon.

Siden debuten Patriotene (norsk utgave 2018) har han blitt hyllet av kritikere for sin skarpe observasjonsevne og tydelige samfunnskritikk. Med Rottekongen tar han dette til et nytt nivå.

Aktuell med: Rottekongen på Gyldendal forlag, oversatt av Inge Ulrik Gundersen.

Helene Flood

Foto av forfatter Helene Flood.
Foto: Julie Pike

Helene Flood (f. 1982) er psykolog og forsker. Hun har tidligere utgitt sakprosaboken Hei, skam (2018) og ungdomsromanen Heis med Houdini (2008). Hun bor i Oslo.

Kriminalromanen Terapeuten (2019) var hennes første roman for voksne, og er solgt til over 23 land. På forsommeren kommer hennes andre krimroman, Elskeren.

Aktuell med: Elskeren på Aschehoug.

Hanne Gellein

Hanne Gellein
Foto: Gunn Anita Sund

Hanne Gellein (f. 1978) bor i Trondheim og jobber som sykepleier på Barneklinikken på St. Olavs hospital.

Gellein var første debutant fra Cappelen Damms krimforfatterskole med Torkil Damhaug som hovedlærer.

Hennes debutbok Alle fugler små er en spenningsroman med et skremmende perspektiv. To kvinner forenes i deres søken etter sannhet og de som gjemmer seg i skyggene. For ingen ting er som det skal være i Trondheim.

Aktuell med: Alle fugler små på Cappelen Damm.

Camilla Grebe (S)

Camilla-Grebe-Foto-Viktor-Fremling-Gyldendal forlag
Foto: Viktor Fremling

Camilla Grebe (f. 1968) er født og bosatt i Stockholm. Hun er utdannet siviløkonom, men arbeider nå som forfatter på heltid.

Grebe er den tredje forfatteren som har vunnet Glassnøkkelen to ganger. De to andre er Arnaldur Indriðason og Stieg Larsson.

Aktuell med: Alle lyver på Gyldendal forlag, oversatt av Elisabeth Bjørnson.

John Grisham (US)

Foto av krimforfatter John Grisham.
Foto: Bob Krasner

Forfatter og jurist John Grisham (f. 1955) er en av verdens aller mest leste krimforfattere, og vi kjenner ham som navnet bak mange av både bok- og filmverdenens mest suksessrike krimfortellinger. Hele ni av bøkene hans er blitt storfilmer, han har solgt mer enn 300 millioner bøker på verdensbasis de siste ti årene og er oversatt til 40 språk. Han bor sammen med sin kone både i Charlottesville, Virginia og deler av året på en gård i Mississippi.

Før han begynte å skrive på heltid, arbeidet Grisham 60–70 timer i uken som advokat. På kvelden og i pausene holdt han på med hobbyen sin, skriving. I 1984 startet han på det som skulle bli hans første utgitte bok, A Time to Kill. Han sendte manuskriptet til mange ulike forlag, og det tok flere år før noen ville utgi boka. A Time to Kill (1988) ble ingen suksess, og det var ikke før hans neste bok, bestselgeren The Firm (Firmaets mann), at han ble et kjent navn.

Aktuell med: Rooster Bar på Cappelen Damm, oversatt av Truls Holst Kopperud.

Romy Hausmann (DE)

Foto: Astrid Eckert

Romy Hausmann (f. 1981) fikk en eventyrlig start på forfatterkarrieren med Elskede barn, en rørende og rystende psykologisk thriller. Romanen ble en sjelden suksess i hjemlandet Tyskland i 2019, der den føk inn på bestselgerlista og ble liggende i 45 uker. Så langt er bokrettighetene solgt til 19 land, og filmopsjonen er solgt. Elskede barn har fått glimrende kritikker i Tyskland og USA, der den ble lansert sommeren 2020. Norske anmeldelere har også svært begeistret.

Romy Hausmann ble født i tidligere DDR i 1981. Bare 24 år gammel ble hun sjefredaktør for en TV-produksjonsselskap i München. Da sønnen hennes ble født, valgte hun å ta frilansjobber for TV. Gjennom jobben møtte hun en rekke mennesker med sterke historier hun har formidlet: historier om vold i hjemmet, flyktninger og forsømte barn. Romy Hausmann bor sammen med familien i en bortgjemt hytte i nærheten fra Stuttgart.

Aktuell med: Elskede barn på Cappelen Damm, oversatt av Rune R. Moen.

Ingebjørg Berg Holm

Ingebjørg-Berg-Holm
Foto: Vigmostad Bjørke

Ingebjørg Berg Holm (f. 1980) er en norsk krimforfatter, blogger og samfunnsdebattant.

Hun er utdannet interiørarkitekt og har mastergrad fra Kunsthøgskolen i Bergen. Hun bor i Bergen med mann og to barn.

Berg Holm ble nominert til Rivertonprisen og vant Maurits Hansen-prisen for sin debutroman, Stjerner over, mørke under (2015).

Aktuell med: Rasende Binne på Vigmostad & Bjørke.

Cara Hunter (UK)

Foto: Justine Stoddart

Cara Hunter er en forfatter bosatt i Oxford, i en gate ikke ulik den hun beskriver i debutboken Hjemmets lune rede (2018).
Høsten 2019 kom hennes andre roman, I mørket. Bøkene hennes har solgt i mer enn 750 000 verden over.

Cara Hunter har en doktorgrad i engelsk.

Aktuell med: Alt dette raseriet på Cappelen Damm, oversatt av Ulrik Farestad.

Bjørn Olav Jahr

Bjørn Olav Jahr (f. 1969) er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo, og har arbeidet som journalist i bl.a. Kapital, Dagbladet og Memo. I 2003 vant han SKUP-prisen, norsk presses pris for fremragende undersøkende journalistikk, for opprullingen av Finance Credit-saken.

Jahr har utgitt Smarte skurker – grådige gubber. Historien om Finance Credit (2005), Rus og Rolex. Historien om en narkoman i hvit snipp (2009), Hvem drepte Birgitte Tengs? (2015) og Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet (2017).

Aktuell med: Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet på Pitch forlag.

Ørjan N. Karlsson

Foto: Julie Pike

Ørjan Nordhus Karlsson (f. 1970) er født og oppvokst i Bodø, og bor i dag i Skien.

Han er sosiolog, har befalsutdanning fra hæren og har også deltatt på utenlandsoppdrag. Karlsson er avdelingsleder i Direktoratet for
samfunnssikkerhet og beredskap.

Karlsson har skrevet 15 romaner, en rekke noveller, tre oversettelser og ulike oppdrag innen film og dataspill. 

Aktuell med: Hvit Armada på Gyldendal forlag.

Patrick Radden Keefe (US)

Foto: Phil Montgomery

Patrick Radden Keefe (f. 1976) er en prisbelønt Amerikansk forfatter og journalist. Han skriver fast i bl.a. New Yorker og New York Times Magazine.

Boka Si ingenting (2019) figurerte på topplistene over 2019s beste bøker til bl.a. The New York Times, Washington Post, Wall Street Journal og Time Magazine. Boka er en true-crime-fortelling fra borgerkrigen i Nord-Irland.

Aktuell med: Si ingenting – En sann historie om mord og terror i Nord-Irland på Cappelen Damm, oversatt av John Grande.

Lars Kepler (S)

Foto: Ewa-Marie Rundquist

Lars Kepler er en litt eldre, skjeggete, og menneskesky krimforfatter. Det er slik de selv beskriver ham, ekteparet Ahndoril som står bak pseudonymet. Alexander Ahndoril (f.1967) og Alexandra Coelho Ahndoril (f.1966) var begge etablerte forfattere da de bestemte seg for å skrive en krimroman sammen. Lars Keplers første bok, Hypnotisøren, kom i 2009Den ble en stor suksess, og ble filmatisert med Michael Persbrandt i en av hovedrollene. Hypnotisøren var første bok i en krimserie på til nå sju bøker som er gitt ut på til sammen 38 språk.

Etter Hypnotisøren følger PaganinikontraktenIldvitnetSandmannen, StalkerKaninjegerenog LazarusAlle bøkene handler om den finsk-svenske kriminaletterforskeren Joona Linna.

Aktuell med: Speilmannen på Cappelen Damm, oversatt av Henning J. Gundersen.

Hans Olav Lahlum

Foto av forfatter Hans Olav Lahlum
Foto: Agnete Brun

Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker og forfatter, født i Mo i Rana og bosatt på Gjøvik siden 1989. Han debuterte med den kritikerroste boken Oscar Torp. En politisk biografi i 2007, og har siden det vært en usedvanlig produktiv forfatter, solgt til flere land.

I 2010 debuterte Lahlum som skjønnlitterær forfatter med en klassisk krimroman,  Menneskefluene. Boken ble den første i en rekke populære og kritikerroste bøker om det samme etterforskerparet, K2 og Patricia.

Aktuell med: Svanemordet på Cappelen Damm.

Sam Lloyd (UK)

Foto: Privat

Sam Lloyd vokste opp i Hampshire, der han diktet opp historier og bygde hemmelige gjemmesteder i skogen. I dag bor han i Surrey sammen med sin kone, tre sønner og en hund som liker å ule. Minneskogen er hans første bok – en kritikerrost psykologisk thriller, som har rukket å bli en internasjonal bestselger siden utgivelsen i England i 2020. De mange begeistrede anmeldelsene har lagt vekt på originalitet, vakkert språk, et særegent fantasifullt univers, og ikke minst marerittaktig spenning.

Aktuell med: Minneskogen på Cappelen Damm, oversatt av Egil Halmøy.

Ben Macintyre (UK)

Foto: Kagge forlag

Ben Macintyre (f. 1963) er journalist i The Times og forfatter av en rekke kritikerroste bøker der spionasje står i sentrum, blant dem Spion og forræder og Agent Zigzag. Ben Macintyre har mottatt en rekke priser og bøkene hans har toppet bestselgerlistene i England og en rekke andre markeder. Spion og forræder lå flere uker på de norske bestselgerlistene.

Aktuell med: Agent Sonya på Kagge, oversatt av Kjersti Velsand.

Clare Mackintosh (UK)

Foto: Charlie Hopkinson

Britiske Clare Mackintosh (f. 1976) er frilansjournalist, blogger og forfatter. Hun jobbet tolv år i politiet, før hun 2011 bestemte seg for å skrive på heltid. Det var en tragisk sak fra tiden i politiet som inspirerte henne til å skrive gjennombruddsromanen Jeg lar deg gå, som fikk overveldende mottakelse internasjonalt og ble kåret til Theakston Old Peculier Crime Roman of the Year i 2016. Både Clares andre og tredje roman, Jeg ser deg og La meg være, toppet bestselgerlisten i Sunday Times.

Aktuell med: Gissel på Cappelen Damm, oversatt av Ulrik Farestad.

Agnes Lovise Matre

Foto av forfatter Agnes Lovise Matre
Foto: Haakon Nordvik

Agnes Lovise Matre (f. 1966) er adjunkt og forfatter fra Haugesund.

Hun har siden debuten Stryk meg over håret i 2012 gitt ut fire romaner og krimromaner. Hennes første kriminalroman, Skinnet bedrar, kom i 2017. Boka er den første i serien om lensmann Bengt Alvsaker. I 2020 ble Matre tildelt Sølvkniven for romanen Iskald.

Aktuell med: Uvigslet jord på Gyldendal forlag.

Val McDermid (UK)

Val McDermid
Foto: Cappelen Damm

Val McDermid (f. 1955) er en skotsk forfatter, født i Kirkcaldy. Hun studerte engelsk ved Oxford University. 

Val McDermid er en bestselgende forfatter av ypperste klasse. Bøkene hennes er oversatt til over tretti språk.

Hun har vunnet mange internasjonale priser, deriblant CWA Gold Dagger for årets beste kriminalroman og Los Angeles Times’ pris for årets bok.

Aktuell med: Myrgraven på Cappelen Damm, oversatt av Henning Kolstad.

Anders Moe

Foto: Vigmostad & Bjørke

Anders Moe (f. 1981) er født i Oslo og vokste opp på Tveita. Han jobber som daglig leder i Agenturhuset og er boksetrener i Ski Kampsportklubb. Moe bor på Langhus med samboer og to døtre. Knokkelstøv er hans første roman.

Aktuell med: Knokkelstøv på Vigmostad & Bjørke.

Ole Asbjørn Ness

Foto: Vigmostad & Bjørke

Ole Asbjørn Ness (f. 1974) vokste opp på Romsås i Oslo og Oppegård i Follo. Nå bosatt i Asker. I 2018 ble hans roman Aftenlandet hyllet som «vakker, velskrevet, viktig». I 2004 vant han Tarjei Vesaas’ debutantpris for romanen Det er natt. I 2011 ble hørespillet FlavaLaden nominert til Ibsen-prisen. Ness har arbeidet som journalist, råvaremegler, stuer, kommunikasjonsrådgiver og gründer. Han er utdannet siviløkonom, og har også studert filosofi.

Aktuell med: Fem dager i mai på Vigmostad & Bjørke.

Atle Nielsen

Foto: Cappelen Damm

Atle Nielsen (f. 1956) er journalist av yrke og har jobbet for flere aviser, magasiner, i radio og fjernsyn. Han har vært ankermann i TV2-sporten, og har også ledet flere radioprogrammer i NRK. Nielsen har fra før av skrevet flere bøker, hovedsakelig innen sakprosasjangeren, men har også utgitt tre ungdomsromaner. Atle Nielsen er bosatt i Bergen og kjenner journalistmiljøet i byen bedre enn de fleste. Ett blod er hans debut som krimforfatter.  

Aktuell med: Ett blod på Goliat.

Gert Nygårdshaug

Foto av Gert Nygårdshaug
Foto: Torkil Storli

Gert Nygårdshaug har et fascinerende, i særklasse originalt og utfordrende forfatterskap å vise til. Nygårdshaug har et stort publikum både her hjemme og i utlandet.

I 2007 ble Mengele Zoo kåret til Tidenes beste norske bok av NRK, Litteraturfestivalen og Dagbladet. I 2011 ga Nygårdshaug ut spenningsromanen Chimera som handlet om et farlig virus og en pandemi.

I fjor høst ga Nygårdshaug ut sin 13. krimroman i serien om hobbydetektiven og Frederic Drum og hans onkel, KRIPOS-etterforskeren Skarphedin Olsen. Den tredje engelen er blitt en Røros-krim som har fått kjempegode kritikker.

Aktuell med: Den tredje engelen på Cappelen Damm.

Peter Mohlin og Peter Nyström (SE)

Foto: Kagge forlag

Peter Mohlin og Peter Nyström vokste opp som kompiser i en svensk småby og skrev sin første kriminalfortelling sammen som 10-åringer. Etter å ha jobbet profesjonelt med redaksjonell tekst og med regi og manusskriving for scene og film i mange år, bestemte de seg for å plukke opp tråden fra barneskolen og skrive en krimroman. Det siste livet er deres første bok.

Aktuell med: Det siste livet på Kagge, oversatt av Fartein Døvle Jonassen.

Knut Nærum

Foto av Knut Nærum

Foto: Agnete Brun

Knut Nærum (f. 1961) er forfatter og dramatiker, oppvokst i Göteborg, Halden og Grimstad. Han har i en rekke år vært tilknyttet bl.a. NRK og Dagbladet.

Nærum har skrevet en håndfull tøysete spenningsromaner, en rekke barnebøker og en selvhjelpsbok som ikke hjalp i det hele tatt.

Aktuell med bl.a.: Den gåtefulle Oberon Qvist på Cappelen Damm.

Eva B. Ragde

Foto av forfatter og kriminaltekniker Eva B. Ragde.
Foto: Tine Poppe

Eva B. Ragde (f. 1963) er kriminaltekniker. Hun mottok Politiforums ærespris i 2017.

I 2020 ga Ragde ut På åstedet sammen med krimforfatter og journalist Trude Teige. Boka handler om hvordan politiet jobber med kriminaltekniske bevis.

Aktuell med: På åstedet på Aschehoug. Medforfatter: Trude Teige.

Hanne Kristin Rohde

Foto: Kagge forlag

Hanne Kristin Rohde har jobbet i politiet i 25 år. Hun er en aktiv samfunnsdebattant og fast deltaker i ekspertpanelet i TV 2s dokumentarserie Åsted Norge.

Med Det du ikke vet har Rohdes bøker om Wilma Lind passert hele 250 000 eksemplarer.

Aktuell med: Det du ikke vet på Kagge.

Hans Rosenfeldt (S)

Foto: Anders Thessing

Hans Rosenfeldt (f. 1964) er en internasjonalt anerkjent manusforfatter, og står bak anerkjente tv-serier som Broen og Marcella. 

Han har sammen med Michael Hjorth skrevet en suksessfull bokserie om Sebastian Bergman. Ulvesommer er første bok i en ny krimserie.

Aktuell med: Ulvesommer på Cappelen Damm, oversatt av Morten Hansen.

Anders Roslund (S)

Foto av forfatter Anders Roslund.
Foto: Emil Eiman-Roslund

Anders Roslund (f. 1961) er en svensk forfatter og journalist. Han arbeidet i 15 år for Sveriges Television, blant annet som nyhetsjournalist og som sjef for Kulturnyheterna.

Roslund har tidligere utgitt en rekke krimbøker sammen med Börge Hellström, sammen mottok de bl.a. prisen Glassnøkkelen for Udyret.

Aktuell med: Tre dager på Cappelen Damm, oversatt av Henning J. Gundersen.

Sofie Sarenbrant (S)

Foto av forfatter Sofie Sarenbrant
Foto: Thron Ullberg

Sofie Sarenbrant (f. 1978) har skrevet elleve kriminalromaner. Bøkene hennes er utgitt i 15 land og har solgt mer enn 3 millioner eksemplarer. I både 2019 og 2020 ble hun kåret til Årets krimforfatter i hjemlandet Sverige.

Sarenbrant bor i Bromma i Stockholm med mann og to barn. Årets bok Syndebukken er den sjette i serien om politietterforsker Emma Sköld.

Aktuell med: Syndebukken på Cappelen Damm, oversatt av Henning J.

Gundersen.

Emelie Schepp (S)

Foto av forfatter Emelie Schepp
Foto: Thron Ullberg

I 2013 selvpubliserte svenske Emelie Schepp (f. 1979) sin første spenningsroman og solgte 40 000 eksemplarer. Etter det har serien om den gåtefulle Jana Berzelius solgt i mer enn 1,5 millioner eksemplarer verden over. Bøkene utgis i et 20-talls land, og filmrettighetene er solgt til et produksjonsselskap i Hollywood.

Schepp er vinner av «CrimeTime Specsaver’s Readers’ Choice Award» tre år på rad, i 2016, 2017 og 2018.

Aktuell med: Ni liv på Gyldendal forlag, oversatt av Kari Bolstad.

Ellen G. Simensen

Foto av forfatter Ellen G. Simensen
Foto: Silje Karlsrud Nyhus

Ellen G. Simensen (f. 1975) bor på Ringerike. Hun er utdannet lektor og jobber som karriereveileder. Hun har gått på Cappelen Damms krimforfatterskole, er programleder i podkasten Helt kriminelt og har holdt flere skrivekurs for ungdom.

Simensen har høstet gode kritikker for sin debutbok Tro meg når jeg lyver, en psykologisk krimroman hvor fortidens spøkelser truer, og hvor det i jakten på sannheten blir uklart hvem som er venn og hvem som er fiende.

Aktuell med: Tro meg når jeg lyver på Cappelen Damm.

Gunnar Staalesen

Gunnar Staalesen
Foto: Helge Skodvin

Kun 22 år gammel utga Gunnar Staalesen (f. 1947) sin første roman, Uskyldstider, i 1969. Forfatterskapet omfatter både romaner, skuespill og barnebøker, men det er først og fremst som krimforfatter Gunnar Staalesens navn er kjent.

Bøkene om privatdetektiven Varg Veum er utgitt i 23 land, og flere av bøkene er filmatisert for kino og TV. I årene 1997–2000 ga han ut en bredt anlagt trilogi om Bergen gjennom det forrige århundret. Gunnar Staalesen har mottatt flere priser for sitt forfatterskap. Han er født i Bergen, der han fortsatt bor, og er utdannet cand.philol. med fagene engelsk, fransk og litteraturkunnskap.

Aktuell med: Utenfor er hundene på Gyldendal.

Gard Sveen

Gard Sveen
Foto: Maja Hattvang

Gard Sveen (f. 1969) brakdebuterte med Den siste pilegrimen (2013). Boken vant Rivertonprisen i 2013, den skandinaviske prisen Glassnøkkelen i 2014, Maurits Hansen-prisen for beste krimdebut og i 2015 også den danske Palle Rosenkranz-prisen for årets beste krimroman.

I 2018 utkom Bjørnen, den fjerde boken i serien. Den kritikkerroste krimromanen ble nominert til Rivertonprisen. Drømmenes gud er foreløpig siste roman i serien.

Aktuell med: Drømmenes gud på Cappelen Damm.

Peter Swanson (US)

Foto:  Kjersti Iversen

Peter Swanson (f. 1968) debutroman Den tikkende kvinnen fikk stor internasjonal oppmerksomhet da den kom i 2014. De som fortjener det  kom året etter, og var første bok ut på norsk (2016). Alle disse vakre løgnene kom i 2019.

Atmosfæren i Swansons bøker, rikmannsmiljøet i Boston, humoren, og ikke minst de skarpe plottene, gjør at han blir kalt den nye Harlan Coben. Swanson bor i Somerville i Massachusetts, der han for tiden skriver på sin neste roman.

Aktuell med: Åtte perfekte mord på Cappelen Damm, oversatt av Kari Engen.

Geir Tangen

Foto av forfatter Geir Tangen
Foto: Haakon Nordvik

Geir Tangen (f. 1970) er fra Øystese i Hardanger, men har vært bosatt i Haugesund siden 1996.

Han er utdannet allmennlærer og har jobbet i ungdomsskolen siden 1996. Han har også jobbet som frilansjournalist i radio, TV og aviser.

Tangen debuterte i januar 2016 med krimromanen Maestro på eget forlag, som ble en umiddelbar suksess. Boka ble nominert til Maurits Hansen prisen «Nytt blod» i 2017, og til to krimpriser i Nederland året etter. Årets bok Vargtimen er starten på en helt ny krimserie.

Aktuell med: Vargtimen på Gyldendal forlag.

Trude Teige

Foto av forfatter og journalist Trude Teige.
Foto: Tine Poppe

Trude Teige (f. 1960) har gitt ut ni romaner og to sakprosabøker. Hun er utdannet oversetter og journalist og har jobbet som politisk reporter, nyhetsanker og programleder i TV.

Teige debuterte i 2002 med den historiske romanen Havet syng. Hun har til nå skrevet seks populære krimromaner om TV-journalisten Kajsa Coren som til sammen har solgt over 160 000 eksemplarer.

Flere av Teiges bøker er nominert til Bokhandlerprisen og Rivertonprisen og er solgt til flere land. I 2020 ga hun ut På åstedet sammen med Eva B. Ragde. Den handler om hvordan politiet jobber med kriminaltekniske bevis. Trude Teige er president i Rivertonklubben.

Aktuell med: På åstedet på Aschehoug. Medforfatter: Eva B. Ragde.

CJ Tudor (UK)

Foto: Bill Waters

CJ Tudor (f. 1972) er en britisk forfatter, bosatt i Nottingham sammen med sin partner og datter. Som sekstenåring sluttet hun på skolen og har hatt en rekke jobber opp gjennom årene, blant annet som butikkmedarbeider, tekstforfatter, radioreporter og hundelufter. Krittmannen (2018) var hennes første roman og ble fulgt opp av Gullungen (2019).

Aktuell med: De andre på Cappelen Damm, oversatt av Guro Dimmen.

Julie S. Werenskiold

Foto av forfatter Julie S. Werenskiold
Foto: Julie Pike

Julie S. Werenskiold er fra Oslo. Hun har tatt filmskolen ved Tisch, School of the Arts New York University, og jobber som frilansjournalist.

Thrilleren Et lite, etisk feiltrinn er hennes debut som forfatter.

Aktuell med: Et lite etisk feiltrinn på Gyldendal forlag.