Forfattere

Her er oversikten over forfatterne på Krimfestivalen 2024. Program for 2025 kommer.

Følg oss også på Facebook og Instagram.

Alex Ahndoril (S)

Foto: Karl Nordlund

Pseudonymet Alex Ahndoril er et nytt samarbeid mellom Alexandra Coelho Ahndoril og Alexander Ahndoril, forfatterne bak Lars Kepler. Bøkene til Lars Kepler er solgt i 17 millioner eksemplarer verden over, bøkene er oversatt til 40 språk og utgitt i 170 land.

Det har så langt kommet én bok i den nye serien om privatdetektiv Julia Stark. Bok to, Jeg lukker øynene og ber, kommer sommeren 2024. 

Aktuell med: Jeg kommer til å finne nøkkelen på Gyldendal.

Stefan Ahnhem (S)

Foto av forfatter Stefan Ahnhem
Foto: Gabriel Liljevall

Stefan Ahnhem (f. 1966) har vært manusforfatter innen film og TV i mer enn 20 år. Han har blant annet skrevet manus til noen av Sveriges mest populære krimserier, som Wallander og Irene Huss. Bøkene om Fabian Risk har gjort ham til en av Nordens største krimforfattere, seien har solgt over 2 millioner bøker og utgis i 25 land. Han har skrevet seks bøker i serien; Offer uten ansiktDen niende gravenAtten grader minusMotiv XX måter å dø påSiste spiker og En helt annen historie.

I 2023 kom den enkeltstående thrilleren Byttet.

Aktuell med: Byttet på Aschehoug.

Thomas Bagger (DK)

Foto av krimforfatter Thomas Bagger
Foto: Anders Bach

Thomas Bagger (f. 1981) debuterte som forfatter i 2017. Den nittende øya er andre bok i serien om Lucas Stage og David Flugt i Task Force 14. For den første boken i serien, Mannen i tre deler (utgitt på norsk i 2023), mottok Bagger Blixenprisen 2022 for Årets krim. Bagger har blitt nominert til Krimimessens Publikumspris hele tre ganger.

Aktuell med: Den nittende øya på Vigmostad & Bjørke.

Heine Bakkeid

Foto av forfatter Heine Bakkeid
Foto: Harriet M. Olsen

Heine T. Bakkeid er født i 1974. Han har skrevet flere bøker for barn og unge, men fikk sitt store gjennombrudd med krimbøkene om Thorkild Aske. For nummer to i serien, Møt meg i paradis, ble Bakkeid nominert til Rivertonprisen (2018). For St. Avenger, den fjerde boken i serien, vant han Riverton-prisen i 2021.

Thorkild Aske-bøkene er solgt til 18 land. Den femte boken i serien, Sorgsankeren, kommer i februar 2023.

Aktuell med: Sorgsankeren på Aschehoug.

Ingrid Berglund

Foto: Julie Pike

Ingrid Berglund (f. 1966) har en mastergrad i økonomi og finans. Hennes bakgrunn spenner fra jobb som bartender i London og hjelpepleier i Australia til finansanalytiker i Chase Manhattan Bank og Norsk Hydro. Hun vokste opp i Sørreisa og Svelvik, og bor nå på Høvik.

Aktuell med: En skygge på min grav på Gyldendal.

Terje Bjøranger

Foto: Agnete Brun

Terje Bjøranger (f. 1959) bor i Lillestrøm og jobber som politiadvokat i Kripos. Han debuterte i 2012 med Den tredje søsteren. I Barcode (2017), Business (2019) og Kalifatet (2022) følger vi den røffe politietterforskeren Charlie Robertsen. Sammen med politioverbetjent Gunnar Svensson utgir Bjøranger i 2024 sakprosaboken Æresrelatert kriminalitet, som beskriver æresbegrepet som styrer hverdagen innenfor en æreskultur, og viser hvordan æresrelaterte handlinger rammer dem som utsettes for dem.

Aktuell med: Æresrelatert kriminalitet på Cappelen Damm Akademisk.

Matthew Blake (UK)

Foto: Pete Bartlett

Matthew Blake studerte engelsk ved Durham University og Merton College i Oxford før han begynte å skrive politiske taler for det engelske parlamentet. Hele livet har han elsket Agatha Christies krimmysterier. Hans debut, den psykologiske thrilleren Anna O er solgt til hele 30 land og er et mørkt, snedig, originalt og sjokkerende mysterium om en ung kvinne som begår et dobbeltdrap i søvne.

Aktuell med: Anna O på Cappelen Damm.

Mikaela Bley (S)

Foto: Michel-Widenius

Mikaela Bley har jobbet som innkjøper for TV4, men skriver nå på heltid. Bley debuterte i 2015 med Lycke, som er første boken i serien om den ærgjerrige journalisten Ellen Tamm. Serien om Ellen Tamm er solgt til flere land. Mikaela Bley bor i Stockholm med sin mann og tre barn. Søsteren, den andre og frittstående delen i The Killer-serien, er en spennende og flerlags kriminalroman som kretser rundt klasse og tilhørighet, kjærlighet og ære.

Aktuell med: Søsteren på Cappelen Damm.

Øystein Bogen

Foto: Julie Pike

Øystein Bogen har mange års erfaring som utenriksjournalist, og er nå utstasjonert i Ukraina. Han snakker flytende russisk og har god kjennskap til det russiske samfunnet. Bogen debuterte som skjønnlitterær forfatter med Zetaviruset i 2021, og skriver forrykende thrillere fra nordområdene.

Aktuell med: Pegasus på Gyldendal.

Øistein Borge

Foto: Gabriel Ramon

Øistein Borge (f. 1958) har tidligere utgitt en serie på tre romaner om ungdomshelten Nino Glass. I 2016 krimdebuterte Borge med sin første bok om Bogart Bull – Den syvende demonen. Både denne og oppfølgeren Det som aldri dør (2017) har fått varm mottakelse av norsk presse. Borge ble nominert til både Rivertonprisen og Mauritz Hansen-prisen i 2017. I 2019 kom Jeg er nummer 13 og i 2020 kom den fjerde boken om Bogart Bull: Bastarden. Øistein Borge bor på Mallorca der han jobber som forfatter på fulltid.

Aktuell med: Haiene på Cappelen Damm

S.A. Cosby (US)

Foto av krimforfatter S.A. Cosby
Foto: Sam Sauter

S.A. Cosby, som opprinnelig kommer fra det sørøstlige Virginia, vokste opp sammen med sin bror i en trailerpark. Familiens fattigdom hindret ham i å fortsette utdannelsen, men han sluttet aldri å lese og lære på egen hånd. Han sier at litteraturen «reddet» ham. Hans første roman kom ut i 2019. Alle syndere blør er kåret til en av årets beste bøker av en lang rekke medier, bl.a. Financial Times, The Guardian, Washington Post og The Times, Time, USA Today og Publishers Weekly. Barack Obama er også en stor fan.

Aktuell med: Alle syndere blør på Forlaget Press.

Arne Dahl (S)

Foto av krimforfatter Arne Dahl
Foto: Karl Nordlund

Arne Dahl er pseudonym for Jan Arnald (f. 1963). Han bor i Stockholm. Siden debuten i 1998 har bøkene hans solgt over 5 millioner, blitt oversatt til mer enn 32 språk og filmatisert på Netflix.  Forfatteren har mottatt en rekke utmerkelser for romanene sine, bla det svenske krimforfatterakademiets pris for å ha «vitalisert og utviklet krimsjangeren». I sirkelens sentrum er første bok i den nye serien om kriminalsjef Eva Nyman og Nova-gruppen.

Aktuell med: I sirkelens sentrum på Cappelen Damm.

Torkil Damhaug

Foto: Rebecca Damhaug

Torkil Damhaug (f. 1958) har skrevet en rekke kritikerroste psykologiske thrillere og ble i 2022 den første forfatteren noensinne som har mottatt Rivertonprisen tre ganger. Damhaug fikk den først i 2011 for Ildmannen og senere i 2016 for En femte årstid, og fikk den i 2022 for hans seneste roman, Hund uten grav. I denne sterke thrilleren av Torkil Damhaug dras leseren inn i en verden der vold og hevn truer, men der også omsorg og forsoning er mulig.

Aktuell med: Hund uten grav på Cappelen Damm.

Pascal Engman (S)

Foto: Marius Sørli Finnstun

Pascal Engman (f. 1986) var tidligere journalist på Expressen i Sverige og en av avisens mest profilerte reportere. I Vanessa Frank-bøkene behandler han samfunnsaktuelle tema som høyrenasjonalister, incels, islamister og gjengkriminalitet. Spørsmål om klasse og identitet er en rød tråd i hans forfatterskap.

Bøkene hans er nå utgitt i mer enn 20 land og har solgt mer enn 1,5 millioner bøker.

Aktuell med: Bestselger på Gyldendal

Helene Flood

Foto av forfatter Helene Flood
Foto: Julie Pike

Helene Flood (f. 1982) er psykolog og forsker. Hennes første roman for voksne, Terapeuten, utkom i 2019 og ble hyllet av kritikerne. Romanen ble solgt til 23 land før utgivelse i Norge. Elskeren utkom i 2021 til strålende mottakelse. Høsten 2023 kom Enken, tredje og siste roman i trilogien.

Aktuell med: Enken på Aschehoug.

Karin Fossum

Foto: Pia Sønstrød

Karin Fossum er født i 1954 i Sandefjord. Hun debuterte allerede i 1974 med diktsamlingen Kanskje i morgen, som hun fikk Tarjej Vesaas’ debutantpris for. Siden har hun gitt ut bøker i de fleste sjangre: dikt, noveller og romaner. Etter en lang suksess med kriminialromanene om etterforsker Konrad Sejer, som blant annet vant Rivertonprisen to ganger, har Fossum de siste årene latt oss bli kjent med en ny etterforsker: Eddie Feber. Hennes siste bok, Farvel, Farah Diba er en aktuell og gripende historie om mennesker som lever i stor smerte, og fikk strålende kritikker.

Aktuell med: Farvel, Farah Diba på Cappelen Damm.

Eva Frantz

Foto av forfatter Eva Frantz
Foto: Marica Rosengård

Eva Frantz ble født utenfor Helsingfors i Finland i 1980 og var omgitt av bøker gjennom hele oppveksten. Etter hvert begynte hun på journaliststudier og jobbet som programleder hos det finske kringkastingsselskapet YLE. Hun har i over 10 år også vært kommentator for Eurovision Song Contest. I 2016 ga hun ut sin første roman, Sommarön, og deretter har hun skrevet tre nye krimromaner om kriminaletterforskeren Anna Glad, samt tre thrillere for barn. Hun ble nominert til Glassnøkkelen i 2019 for den andre krimboken i Anna Glad-serien.

Aktuell med: Iskald død på Mangschou Forlag.

Tina Frennstedt (S)

Foto av Tina Frennstedt
Foto: Maria Östlin

Tina Frennstedt (f. 1969) er, utover å være krimforfatter, en av Sveriges fremste kriminalreportere. Hun har jobbet for flere store aviser samt med TV-produksjoner. Hun har spesialisert seg på uoppklarte forbrytelser og skildrer bl.a. i sin serie «Cold Case» politiarbeid med stor troverdighet.

Aktuell med: Det siste bildet på Vigmostad & Bjørke.

Eva Fretheim

Foto: Anna-Julia Granberg

Eva Fretheim (f. 1967) er bosatt på Jeløy i Moss og jobber som journalist. I 2022 debuterte hun som krimforfatter med Dronningland som hun mottok Maurits Hansen-prisen «Nytt blod» for. «Utvilsomt fjorårets mest originale nykommer på krimfronten», skrev juryen. Nå er hun aktuell med oppfølgeren Fuglekongen – et medrivende krimdrama med psykologisk brodd om farlige hemmeligheter og vanskelige familieforbindelser.

Aktuell med: Fuglekongen på Tiden Norsk Forlag.

Randi Fuglehaug

Foto av forfatter Randi Fuglehaug
Foto: Jon Hunnalvatn Ton

Randi Fuglehaug er utdannet journalist, har vært forfatter på heltid siden 2020 og har de siste årene skrevet to suksess-serier parallelt. Sammen med Anne Gunn Halvorsen står hun bak ungdomsromanserien »Halve kongeriket», der den første boka ble til Netflix-suksessen Royalteen i 2022. Krimserien om den irriterende og elskelige journalisten Agnes Tveit er lagt til hjembygda Voss og har fått svært gode kritikker. Bøkene (Fallesjuke (2020), Tonedød (2022) og Skallebank (2024)) er hittil oversatt til syv språk.

Aktuell med: Skallebank på Kagge Forlag.

Hanne Gellein 

Foto: Gunn Anita Sund

Hanne Gellein (f.1978) er fra Trondheim, men bor i Østersund. Hun er utdannet sykepleier og debuterte i 2020 med Alle fugler små til strålende kritikker. Debutboken ble stemt fram til finalen i Årets Ulest 2021. Døden skal du lide kom i 2022, en karakterdreven krim om norgeshistoriens verste seriemorder. For denne ble hun nominert til krimprisen Sølvkniven. Aldri være trygg er Hanne Gelleins tredje krimroman, en intens historie med thrillerens tempo.

Aktuell med: Aldri være trygg på Cappelen Damm

Camilla Grebe (S)

Foto: Ulrika Zwenger

Camilla Grebe (f. 1968) debuterte sammen med søsteren Åsa Träff som forfatter høsten 2009 med kriminalromanen En slags fred (norsk utgave 2010), den første i serien om psykologen Siri Bergman. Fra 2016 har hun skrevet krimbøker alene. Hun er tildelt Glassnøkkelen for beste nordiske krim to ganger.

Aktuell med: Velkommen til Evigheten på Gyldendal.

Eystein Hanssen

Foto: Lina Hindrum

Eystein Hanssen (f. 1965) deler tiden sin mellom forfatterskap, filmprosjekter og PR-arbeid. Han debuterte skjønnlitterært med De ingen savner (2010), som også ble den første i hans suksessrike serie om etterforskeren Elli, en serie som til nå rommer åtte bøker. Eystein Hanssen har vokst opp på Gjøvik, bor nå i Oslo og har tidligere jobbet som TV-produsent og fotojournalist. Forfatteren har vært nominert til Bokhandlerprisen to ganger.

Aktuell med Bikkjer på Cappelen Damm.

Merete Junker

Foto: Martin Fremstad

Merete Junker (f. 1959) debuterte i 2008 med Jenta med ballongen, som ga henne prisen for beste krimdebutant på Kongsberg Krim. Redebyggeren er hennes sjuende krimroman, og de fleste av dem følger journalist Mette Minde i Grenlandsområdet. For Venuspassasjen (2014) ble hun nominert til Rivertonprisen. 

Aktuell med: Redebyggeren på Gyldendal.

Ingar Johnsrud

Foto av forfatter Ingar Johnsrud
Foto: Agnete Brun

Ingar Johnsrud (f. 1974) har bakgrunn som journalist, og jobbet bl.a. flere år i VG. Som avisens stringer i Stockholm dekket han Knutby-saken. Wienerbrorskapet (2015) var hans debut som forfatter, den første i Fredrik Beier-trilogien. Trilogien er solgt til 20 land, og i 2020 kom den frittstående krimromanen Gudmoren. Høsten 2023 kom Patrioter, en thriller fra det politiske miljøet i Norge.

Aktuell med: Patrioter på Aschehoug.

Ørjan N. Karlsson

Foto: Julie Pike

Ørjan N. Karlsson (f. 1970) er sosiolog, har befalsutdanning fra hæren og har også deltatt på utenlandsoppdrag. Han har jobbet i Forsvarsdepartementet og er i dag avdelingsleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Karlsson har skrevet en rekke thrillere, kriminalromaner og barne- og ungdomsbøker.  Nå er han aktuell med serien om sjefetterforsker Jakob Weber, der handlingen foregår i og rundt Bodø.

Aktuell med: Natten reiser alene på Gyldendal.

Hans Olav Lahlum

Foto: Agnete Brun

Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker og forfatter av politiske biografier, så vel som krimbøker. Med Terningmorderen utgir Hans Olav Lahlum sin 11. kriminalroman om K2 og Patricia, en serie der vi blir tatt med tilbake til 1960- og 1970-tallets Norge. Ved siden av å skrive bøker, er Lahlum sjakkspiller og aktiv politisk. Han er mye brukt som kommentator og debattant.

Aktuell med: Terningmorderen på Cappelen Damm.

Agnes Lovise Matre

Foto: Haakon Nordvik

Agnes Lovise Matre (f. 1966) er adjunkt og forfatter fra Haugesund. Hun debuterte i 2012 med romanen Stryk meg over håret, og hennes første kriminalroman, Skinnet bedrar, kom ut  i 2017. Boka er den første i serien om lensmann Bengt Alvsaker. I 2020 ble Matre tildelt Sølvkniven for kriminalromanen Iskald.

Aktuell med: Fritt vilt på Gyldendal.

Jan Mehlum

Foto: Jo Michael

Jan Mehlum (f. 1945 i Tønsberg) debuterte med kriminalromanen Gylne tider i 1996. I 1998 fikk han Rivertonprisen for Kalde hender. Hans bøker med Tønsberg-advokaten Svend Foyn i hovedrollen er oversatt til dansk, tysk, nederlandsk, svensk og albansk. Jan Mehlum har i en årrekke arbeidet som førsteamanuensis i sosiologi ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, og bor i Tønsberg.

Aktuell med: Etterpå er vi alle kloke på Gyldendal.

Maarten de Mol

Foto av forfatterparet Maarten de Mol
Foto: Sturlason Thuis

Maarten de Mol er et pseudonym for Arne Blakkisrud og Ingrid Sande Larsen. Blakkisrud er oversetter og forfatter. Sande Larsen er forfatter, mentor for andre forfattere og podcaster. I Overløperen blir en mann funnet død i en myr sommeren 1944. Motstandsmennene Rolf Monsen og Even Sagen må motvillig samarbeide om å finne ut hva som har skjedd og velge med omhu hvem de kan stole på. Oppfølgeren Tre hammerslag kommer i mai, og de neste bøkene i serien følger persongalleriet på 1950-tallet.

Aktuell med: Overløperen på Thuis forlag.

Sigbjørn Mostue

Foto: Agnete Brun

Sigbjørn Mostue (f. 1969) er en kritikerrost og prisbelønt forfatter. Han er utdannet cand.philol. med hovedfag i idéhistorie, og har blant annet jobbet som redaktør i Den norske Bokklubben. I de senere år har han vært forfatter på heltid. Mostue skriver for barn, ungdom og et voksent publikum. Han utigir bøker i flere sjangere, men beveger seg i stor grad innenfor krim og spenning, grøssere og fantasy. Flere av bøkene hans inneholder elementer fra folketro og eventyr. Forfatterskapet speiler også hans engasjement for aktuelle temaer som miljøvern og klimaproblematikk.

Aktuell med: Skyggefolket på Cappelen Damm

Atle Nielsen

 Foto: Lina Hindrum

Atle Nielsen har 40 års fartstid som velrennomert journalist, forfatter, quizmaster og artist. Han har utgitt en lang rekke bøker, bl.a. innenfor sakprosa, og tok i 2020 steget inn i krimsjangeren med den første boka om gravejournalisten Ole Bull. Både Ett blod og andreboka Mord og kjærlighet har fått god mottakelse blant anmelderne, og denne våren kommer den tredje boka om Ole Bull, Syv armer.

Aktuell med: Syv armer på Cappelen Damm.

Steinar H. Nygaard

Foto av krimforfatter Steinar H. Nygaard
Foto: Lina Hindrum

Steinar H. Nygaard er utdannet siviløkonom og har gått på Cappelen Damms krimforfatterskole. Perfekte forbrytelser finnes ikke er hans debutbok. I Perfekte forbrytelser finnes ikke møter vi den desillusjonerte politietterforskeren Finn Funke idet liket av en bonde som har vært savnet i seks måneder dukker opp under vårens snøsmelting.

Aktuell med:  Perfekte forbrytelser finnes ikke på Cappelen Damm.

Knut Nærum

Foto av Knut Nærum
Foto: Lina Hindrum

Knut Nærum er en norsk forfatter, satiriker og tegneserieskaper. Han har både medvirket som tekstforfatter og vært deltaker i flere underholdningsprogrammer i NRK, blant annet EgentligHallo i uken og Nytt på nytt.

Nærum har også utgitt humor- og satirebøker, blant annet Å (2000), Norsk litteraturhistorie – fritt etter hukommelsen (2001) og Døde menn går på ski (2002). Monster (2007) er en «skrekkroman» fra 2013. De dødes båt (2008), en slags oppfølger til Døde menn går på ski, er en bloddryppende fortelling fra den sørlandske skjærgården.

Aktuell med: Døde menn går på ski på Cappelen Damm.

Sven Petter Næss                                                       

Foto av forfatter Sven Petter Næss
Foto: Tine Poppe

Sven Petter Næss (f. 1973) hadde en sterk debut med kriminalromanen Den stille uke i 2019 og mottok Rivertonprisen for sin andre utgivelse Skjebnesteinen i 2020. Skyldig fra 2021 og Passasjeren fra 2023 fikk også flott mottakelse. Våren 2024 er Næss aktuell med Løvinnen, den femte boka boka med den indisk-norske politetterforskeren Harinder Singh i hovedrollen.

Aktuell med: Løvinnen på Aschehoug.

Niklas Turner Olovzon (S)                    

Foto av krimforfatter Niklas Turner Olovzon
Foto: Lars Dahlström

Niklas Turner Olovzons debut, Isfjell, ble tildelt Crimetime Award for Årets krimdebut 2023. Olovzon vokste opp helt nord i Sverige, og tilbrakte mye av tiden som ungdom på hockeybanen. I dag bor han med familien sin i en liten landsby i Dalarna, et fylke tynt befolket og med store villmarksområder, ikke ulikt rammen for debutromanen Isfjell. Isfjell er både en spenningsroman og en familiesaga, satt til Tassby i Dalarna, hvor hockey er høyt ansett og hemmeligheter skjules under overflaten.

Aktuell med: Isfjell på Cappelen Damm.

Pål Gerhard Olsen

Foto av forfatter Pål Gerhard Olsen
Foto: Trude Rønnestad

Pål Gerhard Olsen (f. 1959) er utdannet cand.mag. med fagene sosiologi, norsk og litteraturvitenskap. Siden debuten som forfatter i 1985 har han utgitt en rekke romaner, kriminalromaner og bøker for barn og ungdom. Han har også arbeidet som litteraturkritiker i Bergens Tidende og Aftenposten.

Aktuell med: Til margen på Vigmostad & Bjørke.

Marit Reiersgård

Foto: Julie Pike

Marit Reiersgård (f. 1965) debuterte i 2012 med kriminalromanen Stolpesnø. . Hennes andre bok, Jenta uten hjerte, ble nominert til Rivertonprisen. Hun er nå aktuell med femte bok i serien om etterforskerne Bitte Røed og Verner Jacobsen. Alle kriminalromanene hennes har høstet gode kritikker og er oversatt til flere språk.

Aktuell med: Liksteinen på Gyldendal.

Hans Rosenfeldt (S)

Foto av forfatter Hans Rosenfeldt
Foto: Kajsa Göransson

Hans Rosenfeldt (f. 1964) er manusforfatter, og har blant annet skapt den populære tv-serien Broen.
Sammen med Michael Hjorth skriver han kriminalromanene om Sebastian Bergman, som har solgt over 4 millioner eksemplarer på verdensbasis, og utgis i over 30 land. Det har foreløpig kommet 7 bøker i serien; Mannen som ikke var morderDødens disippelFjellgravenDen stumme jentaIkke beståttEn høyere rettferdighet, Som man sår og Skylden man bærer.

Aktuell med: Skylden man bærer på Aschehoug.

Max Seeck (F)

Foto av forfatter Max Seeck
Foto: Mikko Rasila

Max Seeck (f. 1985) er Finlands bestselgende krimforfatter. Han forfatterdebuterte i 2016. Seeck fikk sitt definitive gjennombrudd med Heksejakt (2019). Boken, som er den første i serien om Jessica Niemi, skrev finsk litteraturhistorie da den nådde New York Times bestselgerliste. Oppfølgeren Jenta under isen utkom i 2022, og i tredje bok i serien, Djevelpakten, kom på norsk høsten 2023. Seeks bøker er oversatt til 40 språk.

Aktuell med: Djevelpakten på Aschehoug.

Eva J. Stensrud

Foto av forfatter Eva J. Stensrud
Foto: Lina Hindrum

Eva J. Stensrud er forfatteren bak den bestselgende og langtlevende romanserien Storgårdsfolk. Med årets thriller Skyggeadvokaten debuterer hun som krimforfatter. Eva J. Stensrud er lektor med hovedfag i engelsk, og underviste i videregående skole i femten år før hun ble forfatter på heltid.

Aktuell med: Skyggeadvokaten på Cappelen Damm.

Gunnar Staalesen

Foto: Helge Skodvin

Allerede som 22-åring debuterte Gunnar Staalesen (f. 1947) med sin første roman, Uskyldstider, i 1969. Siden da har han utgitt en lang rekke romaner, skuespill og barnebøker, men det er først og fremst som krimforfatter Gunnar Staalesens navn er kjent. Bøkene om privatdetektiven Varg Veum er utgitt i 23 land, blant andre Frankrike, England, Tyskland, Italia, Russland og Polen, og flere av bøkene er filmatisert for kino og TV.

Aktuell med: Forfulgt av død på Gyldendal.

Gard Sveen

Foto: Maja Hattvang

Gard Sveen (f. 1969) debuterte med Den siste pilegrimen (2013). Boken vant Rivertonprisen i 2013, Glassnøkkelen i 2014, Maurits Hansen-prisen for beste krimdebut og i 2015 også den danske Palle Rosenkranz-prisen for årets beste krimroman. Årets En dag skal du dø er den første boka i en krimserie om etterforskerparet Ulf Sommer og Agnete Ness.

Aktuell med: En dag skal du dø på Cappelen Damm.

Geir Tangen

Foto: Haakon Nordvik

Geir Tangen (f. 1970) er fra Øystese i Hardanger, men har vært bosatt i Haugesund siden 1996. Han er utdannet allmennlærer og jobber i ungdomsskolen. Han har også jobbet som frilansjournalist i radio, TV og aviser siden 1990, og driver en av Norges største krimblogger der han skriver om kriminallitteratur og anmelder krimbøker.

Aktuell med: Hundedager på Gyldendal.

Trude Teige

Foto av forfatter Trude Teige
Foto: Tine Poppe

Trude Teige (f. 1960) har gitt ut flere romaner og sakprosabøker. Hun har lang erfaring som journalist og foredragsholder, og er også president i Rivertonklubben.

Teige har til nå skrevet sju populære krimromaner om TV-journalisten Kajsa Coren. Høsten 2022 kom seneste bok i serien, Løgnere. Bøkene om Kajsa Coren har til sammen solgt i mer enn 200 000 eksemplarer. Flere av Teiges bøker er nominert til Bokhandlerprisen og oversatt til mange språk. Pasienten ble også nominert til Rivertonprisen i 2018.

Aktuell med: Løgnere på Aschehoug.

Johan Theorin (S)

Foto: Johanna Hanno

Johan Theorin (f. 1963) er forfatter og journalist. Han debuterte i 2007 med den første kriminalromanen i Ölandsserien, en serie som nå består av seks titler. Hans debut Skumringstimen ble tildelt Svenska Deckarakademins pris for beste krimdebut 2007 og The CWA John Creasey (New Blood) Dagger 2009.  Bøkene hans utkommer i over tjue land.

Aktuell med: Bumerker på Gyldendal.

Chris Tvedt

Foto: Odd Nerbø

Chris Tvedt (f. 1954) er fra Bergen, har arbeidet som advokat, men er nå forfatter på heltid. Han debuterte i 2005 med kriminalromanen Rimelig tvil, og har senere skrevet flere bøker med advokathelten Mikael Brenne som gjennomgangsfigur. I 2010 fikk han Rivertonprisen for Dødens sirkel, og ble rivertonnominert I 2017 for Den som forvolder en annens død.

Aktuell med: På ære og samvittighet på Gyldendal.                

Inger Johanne Øen

Foto: Julie Pike

Inger Johanne Øen (f. 1971) kommer fra Åsa og bor i dag på Hallingby i Ringerike. Hun har tidligere jobbet som lærer. Debutromanen Det du eier evig utkom i januar og har mottatt gode kritikker.

Aktuell med: Det du eier evig på Gyldendal.